ЛИСИ ЙДУТЬ… У ЛЮДИ

МИСЛИВЦІ ЗАЙНЯЛИ ОБОРОНУ

Нещодавно довелося почути розповідь про лиса, якого застали на людському подвір’ї і який, перехитривши собак, опинився в одній із буд, після чого пси у своє пристанище вже ані ногою. Згодом з’ясувалося, що тварина була хвора на сказ… Отож, собак приспали, а контактери довго проходили медогляди для профілактики захворювання. Адже хвороба ця надзвичайно складна і підступна. В подібній ситуації може опинитися будь-яка селянська родина. А щоб зменшити ризик, відстріл рудих (тим паче хворих) – це чи не найперше завдання мисливців. Відтак поцікавився у людей з рушницями, що вони з цього приводу думають. Як з’ясувалося, з початку року мисливці вполювали аж 20 лисиць. Отож, про ратні справи я попросив розповісти голову Городоцької райради УТМР Р.Фостяка (на фото: другий зліва на передньому плані).

- До облав на руду хитрунку, – уточнив Роман Іванович, – мисливці мали досить обмежений сезон полювання на зайця, тому увесь запал вклали під час вистеження і знищення лисиць, які внаджувалися в людські господарства. Це якраз співпало із сезоном полювання на хижих звірів в січні-лютому поточного року. До речі, в залежності від погодних умов (тиждень швидше, тиждень пізніше) у цей період у лисів триває гон, під час якого вони ховаються у хащах, очеретах. Нам ці місця відомі, зокрема – приозерні нетрі біля Дроздович, Черлян, Катеринич, Поріччя та Добрян. В самих Добрянах в лютому провели чотири облави, в яких вполювали загалом вісім рудих.

- Як це було?

- Навколо місцевого ставу на гектарів 50-ть розрісся очерет. Це - ідеальний варіант для лисів під час гону. Тому ми й проводили в цій місцині облаву. А знайшли лисів не в очереті, а біля річки Раків, яка, до слова, взимку не замерзає через сильну течію і на якій о цій порі людські гуси полюбляють полоскатися. Про це уподобання свійської птиці і лиси знають, тому підстерігають легку здобич досить часто. Отож, коли ми прибули, лиси з мисливців  перетворилися на дичину. Їх там було дуже багато, бо щойно ми підстрелили одну, як тут таки з’являлася наступна…

- Серед впольованих не було хворих?

- З загальної кількості (20 голів) 11 були доставлені у районну ветлабораторію. Наскільки мені відомо, жодна з рудих не була скаженою. Та ми не припиняємо відстріл лисів протягом цілого року. Реагуємо одразу – щойно нас повідомлять про їх зухвалі “рейди” на свійських тварин чи підозри на сказ.

Розпитував Лесь ОХОТНІК.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress