ОБЛИЧЧЯ СЕРЕД КНИЖОК 2019

Цьогоріч на 26-у Форумі видавців у Львові було чимало людей. З-поміж відомих помічені – Дмитро Павличко, брати Капранові, Андрій Кокотюха, Антін Мухарський, Оксана Забужко… навіть Олег Ляжко та Петро Порошенко зі свитою завітали, і це далеко не повний перелік. Адже для вітчизняного бомонду стало добрим тоном побувати на львівському форумі…

Не раз доводилося бачити серед книжок Ігоря Держка (представлення не потребує (на фото внизу). І от цього разу біля стенду одного з івано-франківських видавництв, щедро обкладеному творами класиків, вдалося дізнатися його вподобання.

- Я люблю філософську літературу, зокрема – так званого “втраченого покоління”. Майже усю перечитав. A от бачу тут книгу Д.Геллера. Я колись його починав російською читати. В нього є глибокий філософський роман “Пастка 22″. Цікавий твір.

З того покоління письменників – до воєнного і воєнного періоду – я особливе місце віддаю Курту Воннегуту, бо в питаннях гуманізму він безкомпромісний. Ніколи не ставав на бік одного чи іншого табору. Тому досягав балансу гуманності, і бачив її перспективу. Якщо гуманізму не буде, то нас усіх чекає “бомбардування Дрездена”. Тобто культура буде знищена у повному масштабі.

А от ще один автор – Генріх Белль… Чим цікавий для нас. У нього є три романи, де події у відбуваються на території західної України, зокрема Львівщини.

Це стосується світової літератури. Але і у нас є. За останні роки з’явилося чимало цікавих авторів. З українських хотів би виділити… письменника, який вдруге спалахнув у своїй біографії. Це – Юрій Щербак. Його антиутопія “Час смертохристів” справила на мене незабутнє враження. Особливо тепер. Що цікаво. Роман був написаний майже 10 років тому і в ньому передбачена війна з Росією.

Отож читаймо й чужих й своїх!

Цікавою була розмова з львів’янкою, фізиком за освітою, Євгенією Грень (фото внизу). Вона розповіла про книжку “В намисті з колючого дроту”, в якій зібрані листи українських політв’язнів-жінок, що були запроторені у далекий Норильськ.
– Я одна з упорядниць цієї книги. Історичної. От тут їхні долі. Дехто ще живе сьогодні. На засланні страждало багато українців. Там була чоловіча й жіноча зона. В першій відбулося знамените норильське повстання, описане І.Кривуцьким, який разом зі мною, Олександрою Вовк та Василем Гуменюком упорядкували матеріали.
В книзі є фото… Причому цікаві. От на одному можна побачити місто до їх прибуття, а на іншій світлині – нове місто, ними побудоване. До речі, в жіночій зоні теж було повстання. В цій книзі можна й про це почитати.

Увагу відвідувачів привертав дует в яскравих відтінках. Не оминув увагою ці барви і я. Знайомтесь: Вікторія Цибульська (на фото внизу) – колишня журналістка з Маріуполя, яка у 2014-у переїхала у Київ. На Форумі представила свою першу книжку – “Де немає тіней”.
– Це книжечка ранобе, – пояснила авторка, – (будь-яку молодіжну історію, ілюстровану аніме, японці називається ранобе). Тож вирішила свою українську історію-фентезі надрукувати, переймаючи їхній досвід. Зміст? Молодий хлопець козацького роду рятує свою наречену з потойбіччя. Це моя перша книжка… До речі, працюючи над нею, я сильно полюбила своїх героїв і мені вже важко з ними розлучатися. Щоб не сумувати, я вирішила продовжити їхні пригоди. Відтак – друга книга вже в роботі.

Спонукала взятися за перо ідея створити аніме фільм. З цим наразі не вийшло. А от сценарій став основою моєї книжки.

Я працювала сценаристом на СТБ. Зараз вільний художник. Повністю перейнята книгою. А ще оформила документи й стала видавцем…
Поряд актор. Чули про посплеери-ляльки? В мене замість ляльки жива особа і вона в образі Малуші.

Заманювати відвідувачів Форуму пробують по-різному. Навіть відомих людей використовують… Точніше – їхні портрети, в повний ріст. Побачивши таке, не втримався й підійшов до оригінально оформленого стенду. На столі побачив листівки з цитатами тих же відомих. Як це розуміти? В оточені видатних людей мене зустрів теж запитливий погляд. Чому б і не поговорити? Демус Руслан (фото внизу). Інвестиційний експерт Львівської філії ТОВ “Фрідом фінанс Україна”

– Цього року ми беремо активну участь у книжковому Форумі. Водночас є партнером цього заходу, котрий вважаємо одним з ключових не лише у Львові, а й в Україні. На форумі пропонуємо відвідувачам пригадати, як це – відправляти родичам, знайомим листівки. У нашому випадку – із фразами, афоризмами відомих як українських, так і іноземних діячів. Вважаємо чудовою цю традицію, яку не варто забувати, на фоні “діджиталізації”. Приємно, що цікавиться молодь і в наповненому сенсом папері бачить перспективи.

Відома чернівецька письменниця Оксана Драчковська (фото внизу) на Форумі презентувала свою нову книжку. Причому – для дітей. Її зустріч з читачами відбулася у Львівській обласній дитячій бібліотеці. Представляла книжку видавець – Христина Венгринюк, яка відзначила як авторку тексту, так й ілюстраторку теж Оксану Драчковську (молодшу).

В книжці авторка піднімає питання життя та сприйняття однолітками особливих дітей, які з вадами здоров’я , які на візку чи на милицях. Тобто в чергове ставить на порядок денний спільноти питання – інклюзії. Свого часу книжка отримала спецвідзнаку “Коронації слова”. Для Оксани ця тема не надумана, а така, з якою вона живе щоденно й щохвилинно, бо виховує таку ж особливу дитину – Назарчика.
– Для таких дітей скрізь перешкоди, – констатує Оксана, – переконуюся вже в котре. Тому своєю книжкою нагадую проблему старшому поколінню й звертаюся до дітей, щоб розуміли з дитинства, що світ різноманітний. Не усім у ньому затишно. Та доброта й щирість завжди беруть і братимуть гору і тоді ніхто не почуватиметься самотнім і забутим.

Завжди будемо дивуватися умінню легально заробляти гроші особливо не перевантажуючись. Щось подібне я помітив і на Форумі. Тож не оминув нагоди поспілкуватися із підприємливою особою. Дарія Рибалка (фото внизу) бренд-менеджер видавництва “СуперМемо в Україні”.
- “СуперМемо” - це портал. Автори створюють додатки різними мовами для опанування іноземної… Він як для дітей, так і для дорослих. Є профільні – для бізнесу. Ми реалізуємо тут ключі доступу до електронного курсу на порталі, придбавши який можна вивчати більше 10 мов. Протягом року. Навчання монолінгвістичне.

На першому етапі ми обрали три мови для вивчення. Далі буде ще.

.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress