ЛЮДИ МАЮТЬ ЗНАТИ, ЩО РОБИТЬ ВЛАДА

Минуло більше місяця з часу вступу на посаду голови Городоцької районної державної адміністрації Юрія Візняка. Проміжок невеликий. Та цей період можна охарактеризувати як прозорий початок. Адже дії нового керівника регулярно висвітлюються на сайті РДА, в місцевих засобах масової інформації. Тобто складається враження, що Юрій Візняк максимально відкритий для спілкування з пресою, а відтак – з людьми, які її читають. Переконатися в цьому вирішила і редакція “ТЕРЕНИ+”, запросивши голову РДА до виступу в газеті. І він відгукнувся на пропозицію.

Як з’ясувалося, за перші тижні пан Візняк встиг побувати в багатьох населених пунктах району, на різних підприємствах, виїздив на прохання городківчан на зустрічі з ними. Є й перші результати. У тому ж Городку з його ініціативи низка вулиць вкрилася твердим покриттям…

Чи за свою роботу береться новий голова, які враження у нього склалися від поїздок районом, загалом, як сам оцінює свій перший місяць керівництва Городоччиною? З таких запитань і розпочалася розмова з Юрієм Ярославовичем.

- Більш детальне знайомство з районом, – констатує голова РДА, – показали, що Городоччина має чималий потенціал, який дозволяє вже зараз говорити про невідворотну перспективу її розвитку. Водночас, наслідки економічної кризи таки відчутні. Відтак першочерговим стало розв’язання соціально-економічних питань, зокрема реагування на несвоєчасні виплати зарплатні працюючим деякими підприємствами. Отож, було проведено міжвідомче засідання із залученням керівників контролюючих і правоохоронних органів. Завдяки їхнім діям працівникам було повернуто 610 850 грн. заборгованості з заробітної платні. Та – як свідчить аналіз – у сфері дотримання вимог чинного законодавства про оплату праці на території району робота контролюючих органів є недостатньою.

Через це станом на 1 вересня заборгованість ще становить 171,6 тис. грн., а саме: у ВАТ „Городоцький механічний завод” – 169,8 тис. грн. та КП „Городок теплокомуненерго”-1800 грн. Ми плануємо вже у найближчий час усунути повністю цю проблему.

Чи за свою роботу беруся? Я розумію, що вулицями Городка повинен займатися муніципалітет райцентру. Та чомусь городківчани йдуть до мене. Я не можу проігнорувати їхні прохання. Відтак шукаю можливість і вирішую питання. До речі, проблеми є не лише в Городку. Зустрічі із сільським населенням свідчать, що чимало негараздів залишається і в наших селах. Тому райдержадміністрація теж буде реагувати на звернення їх мешканців.

- Пане Юрію, попри спекотне літо зима не за горами.

- Питанню підготовки до опалювального сезону була присвячена колегія райдержадміністрації ще 17 серпня, яка вирішила, що для забезпечення нормального функціонування закладів під час осінньо-зимового періоду та з метою економного споживання енергоресурсів бюджетними установами та житлово-комунальними підприємствами району потрібно провести низку заходів, на які передбачено кошти на загальну суму 1415,0 тис. грн., в тому числі для закладів відділу освіти в сумі 700 тис. грн.

Городоцькою центральною районною лікарнею до початку опалювального сезону заплановано провести енергозберігаючі заходи на загальну суму 4,7 млн. грн., відділом освіти – 2,2 млн. грн., відділом культури – 500 тис. грн.

До речі, на даний час відділом освіти проведено роботи з підготовки навчальних закладів до опалювального сезону на суму 515,9 тис.грн., відділом культури на суму 101,4 тис.грн.

До опалювального сезону буде завезено 38 т твердого палива в заклади освіти, 17 т в заклади культури та 10 т в заклади охорони здоров`я.

- А щодо Авіаційної?..

- На колегії приділяли й цій проблемі увагу в комплексі заходів. Зокрема, якщо говорити безпосередньо про готовність Авіаційної, то мушу наголосити, що РДА не залишить людей без теплопостачання. Знаю, активно ведеться робота з переходу чотирьох будинків на індивідуальне опалення. Такий підхід вважаю перспективним. Та, розумію, що не всі мешканці будуть готові за один рік встановити його. Так само не зможуть цьогоріч відмовитися від центрального опалення місцеві ЗОШ №4 та дитячий садок. Тому й завершується реконструкція котельні. За цим постійно проводить нагляд держадміністрація.

- Пане голово, Ви на початку нашої розмови констатували, що Городоччина має чималий потенціал. Відтак повинна приваблювати інвесторів.

-Так, першочерговим завданням з-поміж інших, є підвищення рівня інвестиційної привабливості Городоччини та сприяння залученню інвестицій в її економіку, в тому числі інвестицій іноземного походження. Досягнути необхідного результату, як на мене, ми можемо двома шляхами – через формування позитивного іміджу цього краю, як вдалого місця для бізнесу та відпочинку з перспективами розвитку на регіональному, державному та міжнародному рівнях, а також створення сприятливих умов для інвестиційних проектів. І це якраз ті питання, над якими в даний час працюємо.

- Є вже якісь напрацювання?

- Вже сьогодні можна говорити про наші перші напрацювання. Зокрема, ще 21 липня 2010 року підписано розпорядження голови Городоцької РДА „Про перелік земельних ділянок для продажу у власність або права на їх оренду на земельних аукціонах”, які мали б зацікавити потенційних інвесторів. Перелік включає в себе інвестиційно привабливі земельні ділянки для подальшого розміщення тут об’єктів різного цільового призначення – придорожнього сервісу; будівництва готельно-відпочинкового та мотельно-оздоровчого комплексів; складських приміщень з приймання, переробки і фасування с/г продукції; розміщення АЗС; промислового використання; ведення товарного рибного господарства; рибогосподарських потреб; встановлення базової станції мобільного зв’язку; комерційного використання.

- Масштаби говорять, що без сприяння держави не обійтися?

- Городоцький район у цьому напрямку має відчутну підтримку, зокрема – Львівської обласної державної адміністрації. Відповідно до розпорядження голови ЛОДА В.Горбаля Городоцькій РДА днями було надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення на території Мшанської сільської ради земельної ділянки площею 3,999 га ріллі із земель запасу для продажу на земельних торгах права оренди цієї землі під облаштування буферної фан-зони в рамках підготовки до проведення чемпіонату з футболу “Євро-2012” у Львівській області.

- До слова, коли ми вже заговорили про земельні ділянки. Городоцька міська рада та деякі інші висловлювали незадоволення фактами неузгодженого виділення райдержадміністрацією їхніх земель за межами населених пунктів. Як Ви вирішуватимете такі спірні питання?

- Однозначно хочу заявити, що державна адміністрація без консультацій та згоди місцевих органів самоврядування не проводитиме продажу земельних ділянок. Моя позиція, всі гілки влади на місцях повинні розуміти дії РДА й знаходити компроміс, що задовольняє потреби місцевих територіальних громад та необхідності наповнення районного бюджету.

Я впевнений, що зі зміною керівника управління Держкомзему в районі вирішувати земельні питання стане легше.

- Пане Юрію, як можете прокоментувати нещодавнє відключення (чи то загрозу вимкнення) водопостачання району?

- Забезпечення району питною водою – завдання всіх гілок влади, а в першу чергу – міськради Городка, адже наш водоканал, який доправляє воду до споживачів Городоччини й не лише, підпорядкований мерії. Добре, що нам вдалося вмовити “Львівводоканал” завдяки втручанню голови Львівської ОДА. Та чи так повинно бути?! Словом, я це питання триматиму на контролі. Та вже зараз можу сказати, що КП „Водопровідно-каналізаційне господарство” повинно активізувати роботу з обліку води, насамперед – з метою зменшення втрат; стовідсотково встановити лічильники, а також підготувати пропозиції щодо фінансування робіт з реконструкції водогону “Будзень-Поріччя” у 2011 році.

- За перший місяць на Вас звалилося багато нових проблем, багато звертається людей. Як плануєте організувати свою роботу, аби встигати давати раду?

- Болючі питання: водопостачання, теплозабезпечення Авіаційної, наповнення бюджету тощо… Але все можна вирішити, якщо не одразу, то поступово. Так, я помітив, що багато індивідуальних і колективних звернень, в яких біль та безнадія. Люди роками оббивають владні пороги й не можуть знайти навіть найменшого розуміння. Цю ситуацію намагатимуся виправляти. Ні, не спішу щось обіцяти. Але вникатиму в суть проблеми обов’язково…

І не менш важливо, щоб наші кроки були прозорими, тобто люди мають знати, що робить влада!

Розмову вів Олександр АНДРУЩИШИН.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress