СЕРЕД ВОДИ І… В СПРАЗІ

Каняк Зеновія з Суховолі (на фото в низу) проживає по вулиці І.Франка віддавна, а з минулого року немає в студні нормальної води, бо вода пожовтіла і дуже брудна (редакція перевіряла). Жінка зверталася у всі інстанції. І навіть до Президента. Були екологи, представники влади району, депутати та партійні бонзи. Купа паперів з переписки. Та води немає. Хата Каняків у низині. Під час сильних опадів і розливів сусідньої водойми увесь двір затоплює. Тріснув фундамент, в півниці – постійно вода. Пані Зеновія боїться епідемії, коли говорить про каналізаційні стоки, що витікали просто в сажівку, що через дорогу, де споконвіку живуть щурі, ондатри, бобри і навіть черепахи, одна, до речі, з яких (на фото)  нещодавно заповзла до них з мілководдя, яке нові господарі берега почали засипати. Через це рівень води піднімається й загрожує черговим затопленням обійстя Каняків. Як жити в таких умовах?

Голова сільради Р.Струк каже, що про проблему знає. Пробували зарадити. Та низина є низина. “На цій вулиці лише в її колодязі така проблема, бо там збирається “підшкірна” вода. Є поряд глибока громадська студня, з якої можна брати чисту питну. Та пані Зеновія все пише. Відтак, в неї були з району представники влади, зокрема заступник голови РДА І. Проць, ще еколог В.Любченко… Іншого способу ніж свердлити свердловину на 25 м вони не бачать… Село розбудовується й відмовитися від освоєння мілководдя не можна”, – констатує Р.Струк. “В останні роки сажівки використовували мешканці як звалище. Чого тільки не скидали, навіть каналізаційні стоки. А це практично центр Суховолі. Чи можна було з цим миритися?” – риторично запитує пан голова. Отож, сільська рада вирішила дати дозвіл на освоєння берегів мілководдя, аби зупинити перетворення його у смітник. Сім’ї допомогти треба, та можливо це, коли Каняки почнуть щось робити, а не лише писати. Така позиція голови.

Скільки коштує буріння свердловини? Про це редакція часопису “ТЕРЕНИ+” поцікавилася у заступника голови райдержадміністрації І.Проця, який ситуацію знає, бо виїздив на місце. Та Іван Володимирович про непридатну до споживання воду нічого не чув. Виїздив, як каже, бо була скарга від Каняків про те, що їхній двір затоплює… Попри це заступник голови РДА приблизно орієнтується, скільки коштуватиме свердловина – 20-30 тисяч грн.

Хто, крім Каняків, це може зробити – пан Проць не знає. На його думку, зацікавленою у знятті напруги повинна бути сільська рада. Отож, питання слід вирішувати на місці.

Коло замкнулося! Чи знайдеться якийсь доброчинець, який допоможе суховільчанам? Відповідь хотілося б почути вже у найближчий час.

Олександр АНДРУЩИШИН.

На фото: Та сама сажівка, де ще живуть черепахи. Нижче – Зеновія Каняк показує, якого кольору вода у її колодязі.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

  • Немає схожих публікацій
Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress