ПОШУК ВАРІАНТІВ І… ГРОШЕЙ

Питання теплопостачання вулиці Авіаційної (колишнє військове містечко біля с. Черляни) як ніколи актуальним стало під час цьогорічної зими, коли декілька разів – в тому числі на Новий рік та святвечір – система центрального опалення виходила з ладу. Ці дні для муніципалітету райцентру були важким випробування, адже розлючені мешканці з холодних квартир готові були на все. Отож, жителі цього мікрорайону на стихійних зборах рішуче вимагали кардинального рішення, зокрема дозволів на встановлення індивідуального опалення в тих же панельних будинках, що складає неабияку проблему, насамперед через відсутність димоходів тощо. Під цим тиском міська рада Городка теж налаштувалася зняти з себе тягар людських закидів. Відтак на закинутий гарнізон звернули увагу. І не лише міська, а й районна рада. Днями на своїй сесії парламент Городоччини розглядав це питання. На жаль, не всі депутати перейнялися проблемою. Слухання проходили у напівпорожній залі (фото на 2-й стор.). Та були й такі, котрі підійшли ґрунтовно і навіть, як зараз модно називати, підготували дорожню карту з виходу із патової ситуації на Авіаційній. Доповідав же про стан справ у цьому куточку райцентру міський голова І.Саган.

Отож, за його словами, на даний час опалюється масив котельнею, в якій встановлено дев’ять котлів НР-18 ще 70-их років випуску. Причому два водонагрівачі з цих дев’яти не працюють. Всі котли були спроектовані під тверде паливо. Та згодом пристосовані під природний газ. В результаті, коефіцієнт корисної дії складає 45 відсотків. Практично, ці котли й теплотраса свій ресурс вичерпали. Котельню треба було осучаснити ще років з десять тому. Нагода це зробити була у 2001 році під час передачі місту Городку житлової зони колишнього військового аеродрому “Черлени”. Тоді на благоустрій території з держбюджету було виділено 2.5 млн. грн. Та ці кошти не були використані за призначенням, констатував пан Саган. Відтак не відбулося й заміни котлів тощо. Цьогорічна ситуація із перебоями подачі тепла в квартири мешканців Авіаційної – результат неефективного освоєння бюджетних коштів, висновував мер.

За минулий та позаминулий роки нарікання мешканців мікрорайону стосувалися лише нищої від передбаченої температури в квартирах під час значного зниження температури повітря надворі. Таке було, клав руку на серце міський голова. Та от в цьому році котельня працювала таки з перебоями. Отож, щоб вгамувати пристрасті місцевого люду мерія провела низку зустрічей, бажаючи вивчити побажання жителів Авіаційної щодо переходу на індивідуальне опалення. На даний час з 717-и квартир жителі щойно 476-и виявили готовність переходити на автономне опалення, а господарі з 221-ї не згідні. Ще з двадцяти через відсутність власників позицію не відома.

З огляду на це міська рада запросила спеціалістів з проектного інституту для підготовки висновків щодо можливості встановлення насамперед в чотирьох панельних будинках – номери:119,120,120а та 121 індивідуального опалення. Згідно із попередніми висновками така можливість є і лише за умови переведення на автономне опалення всіх квартир цих багатоповерхівок. Чого на даний час досягти не вдалося.

Загалом міська рада розглядає три варіанти виходу із ситуації, що склалася. По-перше, встановлення поквартирних котлів парапетного типу. Друге, монтаж автоматичних модульних котелень, що забезпечують теплом по два будинки. І по-третє, повна реконструкція діючої системи центрального опалення. У першому випадку потрібно приблизно 330 тисяч для виготовлення кошторисно-проектної документації проектантам та газовикам. Встановлення самих котлів покладається на власників квартир. На даний час це 15-17 тисяч з кожної квартири (загалом понад 3 млн. грн.). І за умови, що всі мешканці будинку дадуть згоду. На встановлення модульних котлів потрібно приблизно 3,5 млн. грн. плюс по три тисячі з мешканців. Така ж сума потрібна для повної реконструкції діючої котельні та тепломереж. Крім житлових будинків в мікрорайоні функціонують дві школи та дитячий садочок, варіант опалення яких теж треба передбачити. Міська рада зараз визначається, на який варіант пристати. Але в будь-якому випадку кошти потрібно на ці цілі закладати вже зараз і не лише в міському бюджеті. Адже вже в квітні-травні потрібно розпочинати роботи із переобладнання, аби не допустити того, що було цієї зими. Такий об’єм видатків скарбниця райцентру не потягне, треба додаткове фінансування із районного бюджету.

Отож, міський голова шукав підтримки у обранців райради. Частково він її отримав, але вислухав низку зауважень. Депутати не можуть зрозуміти, чому в мікрорайоні між будинкоуправлінням та мешканцями не укладено досі угод, як того вимагає законодавство. Угода – гарантія для одних й обов’язок для інших. Вона примушує керівників думати та дбати. Чому не залучаються до вирішення проблеми підприємства, які розмістилися в колишній службовій зоні летовища (на сьогодні економічний парк під самим носом житлового масиву), чому при такій скруті управління будинками не має заповнених штатів, натомість має аж два недешевих автомобілі; чому не виставляється на продаж майно, а кошти з того, що було продано пішли не на переобладнання теплогенеруючого об’єкту тощо… Розмова депутатів, які залишилися в сесійній залі, була гострою та конструктивною. В підсумку вирішили: питання Авіаційної після доопрацювання міською радою пропозицій включити в Інвестиційну програму розвитку та будівництва. А на найближчій сесії знову повернутися до нього й прийняти остаточне рішення.

Після сесії, відповідаючи на запитання автора цих рядків, до якого з варіантів міська рада схиляється більше, пан Саган зазначив, що попередньо бачить перспективу за модульними котельнями. Та це лише припущення. Мешканці ж Авіаційної, на його думку, повинні самі визначитися, які зміни вони хочуть. З цією метою в найближчі дні муніципалітет проведе з ними зустрічі.

З сесії райради

Олександр АНДРУЩИШИН.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

2 коментарі к “ПОШУК ВАРІАНТІВ І… ГРОШЕЙ”

  1. gorvas коментує:

    На сесії райради міському голові запропоновано розробити схему теплопостачання або хоча б техніко-економічне обгрунтування для якогось варіанту опалення. Це повинні зробити фахівці, бо схильність міської ради до якогось варіанту без його обгрунтування може обійтися в майбутньому як великими затратами бюджетних коштів, так і продовженням тих проблем, які є сьогодні. Для прикладу, будівництво модульних котелень доцільно будувати при умові, що будуть створені об’єднання співвласників багатоквартрних житлових будинків. В іншому випадку проблема неплатежів за надане тепло, вартісне обслуговування модульних котелень зведуть нанівець ефект від їх будівництва.

  2. Роман Тарнавчик коментує:

    Звернітся за досвідом до п.Савки, він в свій час таку процедуру проводив в м.Городок. Друге , що покаже , що буде собою являти ДУ без котельньої. Від інд. опалення бюджет отримає Що? От і вся причина.Легше гнати тарифи на опалення і на воду ніж спрацювати ефективно.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress