ПРИЗУПИНЕНЕ ПРАВО

З 1 липня поточного року частина громадян, які мали право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, втратила цю держгарантію автоматично, не залежно від доходу. Проте після звернення в органи соцзахисту пільговик, дохід сім’ї якого не перевершує встановлений урядом мінімуму, продовжує користуватися гарантованим правом. Так передбачалося постановою уряду. Однак на практиці все виглядає інакше. Люди очікують місяць-другий, а в квитанціях цифри не змінюються. Це – тисячі краян! У чому ж справа? Роз’яснює начальник відділу персоніфікованого обліку пільг управління праці та соцзахисту населення Городоцької РДА Олена Степанова.

- Насамперед, – говорить пані Олена, – давайте з’ясуємо, яким категоріям з 1 липня 2015 року припиняється надання пільг. До переліку ввійшли: працівники міліції, податкової міліції, кримінально-виконавчої служби на пенсії, діти до 18 років даної категорії пільговиків батьки яких загинули або померлих у зв’язку з виконанням службових обов’язків, непрацездатні члени сімей, які перебували на їх утриманні; особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії 3; сім’ї, які мають дитину-інваліда, інвалідність якої пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи; учасники війни; члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та осіб прирівняних до них; особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; вдови (вдівці) та батьки померлих осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; пенсіонери з числа медичних, педагогічних та ін. працівників у сільській місцевості та селищах міського типу; особи на яких поширюється дія Закону України “Про жертви нацистських переслідувань”; багатодітні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї, в яких виховується троє та більше дітей; діти війни; батьки та члени сімей працівників служби цивільного захисту, які загинули (померли) або зникли безвісти під час виконання службових обов’язків; особи, звільнених із служби цивільного захисту за віком, через хворобу або за вислугою років та які стали інвалідами під час виконання службових обов’язків.

Таких осіб в районі більше чотирьох тисяч.

Причому постановою Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 року №389 передбачене не повне зняття пільг цим категоріям, а їх призупинення до уточнення доходів. З цією метою з 1 липня поточного року постановою введено в дію Порядок, який визначає механізм реалізації права на отримання пільг з оплати житлово-комунальних послуг залежно від середньомісячного сукупного доходу сім’ї осіб, які мають право на пільги. Порядком передбачено, що розрахунок права на пільги для пільговиків, сукупний дохід сім”ї складається тільки з пенсій та соціальних допомог, відбувається автоматизовано. Але в силу незалежних від нас причин автоматичний розрахунок охопив тільки частину пільговиків. Порядком надання пільг передбачено, що прийом декларацій з довідками про доходи за попередні 6 місяців, проведення розрахунків та коригування даних триває протягом трьох місяців (з липня по вересень 2015 року), при цьому всі громадяни, які станом на 1 липня поточного року мають право на пільги та сукупний дохід сім”ї яких на одну особу не перевищує 1710 грн. отримають свої пільги в повному обсязі. Для цього в жовтні організації – постачальники послуг за даними відділу персоніфікованого обліку пільг проведуть відповідні перерахунки. Якщо до сукупного доходу сім”ї входять інші виплати крім пенсій та соцдопомог, для підтвердження права на пільги громадяни мають звернутися до відділу пільг з відповідними довідками та заповнити декларацію.

Хочу нагадати, що у випадку коли середньомісячний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, громадяни можуть використати своє право на оформлення субсидії.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

  • Немає схожих публікацій
Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress