СИМВОЛІКА ДУХУ

Перший фестиваль “Богданові Звитяги” відійшов у минуле, та логотип цього фесту навряд чи забудеться. Він лаконічний, водночас дуже об’ємний. За формою та змістом візитівка “Звитяг” – справжній витвір мистецтва, над яким не одну ніч працював художник Євген Іванович Грабар (на фото під своїм дітищем), директор Комарнівської малої академії мистецтв.

Як митцю вдалося знайти таке рішення, що він відчуває, коли його дітище підхоплює маси національним колоритом. Про це я спитав у майстра на Полі звитяги, де повсюдно “гуляв” його козарлюга.

- Під час підготовки фестивалю,- розповів пан Євгене, – був оголошений конкурс на символіку. Знаю, було декілька учасників. Взявся за цю роботу і я. В мене було чимало варіантів. Адже вмістити на невеличкий клаптик паперу увесь історичний масив – завдання не з простих. Тому пропонував на розгляд оргкомітету з підготовки до фестивалю, я б сказав, поетапні підходи. В кінцевому результаті, залишилося три варіанти… Бачите, логотип має бути простим у візуальному сприйнятті та ємким за змістом. Тобто в центрі має бути річ, яка швидко запам’ятовується і несе максимальну інформацію.

- А вам доводилося раніше розробляти подібні речі?

- Не дуже часто випадає працювати над логотипами. Адже такими речами, переважно займаються вузькопрофільні спеціалісти, зокрема – геральдисти. Тому мені довелося дещо пригадати з вузівського курсу, бо колись ми вивчали предмет геральдика, дещо переглянути заново, прочитати відповідну літературу.

- Які були перші варіанти?

- Треба було показати силу, мужність, любов до вітчизни. Потрібно було зробити ідентичний нашим теренам знак, який би не повторював інші логотипи. Тобто попервах були і козаки з шаблями, і силачі, і діти, і коні…Та під час обговорень на оргкомітеті композиція зображення трансформувалася в моїх очах. Насамперед зверталася увага на лаконічність написів. У центрі таки залишався енергійний козарлюга з шликом в національних кольорах. В робочому варіанті ще був герб Городка, різноманітнішою виглядала й гама кольорів. Та в процесі зайве відкидалося…

- Пане Євгене, фестиваль має назву “Богданові Звитяги”, присвячений переможній битві. А в логотипі місця для тієї ж шаблі не знайшлося…

- Ясно, що козак без зброї, то ніхто. Тому були і шаблі, і пістолі, і списи. Та мене переконали, що в даному випадку зброя нестиме агресивні нотки. Я – погодився. Зрештою, звитяга – то, в першу чергу, дух! Власне, на цьому й сконцентрував увагу.

- Прапор фестивалю теж ваша робота?

- Працюючи над прапором, я, до речі, перелопатив чимало матеріалу. В підсумку зупинився на геральдиці Київської Русі та використав форму ще князівського стягу, який також не перевантажений кольорами та зображеннями.

- Загалом, про символіку фестивалю чув лише позитивні відгуки. А вам вона подобається?

- Я скажу так:  досконалості немає меж. В цей логотип я вклав побажання оргкомітету. І скажу навіть більше – символіка фестивалю – це спільний продукт. Адже всі члени оргкомітету в підсумку прагнули представити наш район як з найкращого боку, тому і трудилися пліч-о-пліч над підготовкою свята…

І от тепер бачу, що недарма. Свято вдалося. І я задоволений, що вніс свою частку в його втілення.

Розпитував Олександр АНДРУЩИШИН.

Фото автора.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress