САНЕПІДЕМСЛУЖБА– ПРОФІЛАКТИЧНА МЕДИЦИНА

В другу неділю жовтня працівники санепідемслужби відзначали своє професійне свято. Напередодні урочистостей кореспондент часопису “ТЕРЕНИ+” завітав до головного державного санітарного лікаря району Н.Вітів (на фото), аби поцікавитися буднями фахівців профілактичної медицини. Отож, як характеризує санітарно-епідеміологічний стан в районі керівник служби?

- Загалом,- зізнається пані Наталія,- ситуація під контролем. Адже реалізацією проведених заходів вдалося стабілізувати рівень захворюваності в районі. У порівнянні з аналогічним періодом 2009 року рівень інфекційної захворюваності знизився на 45%. Не реєструвалися хворі на дифтерію, черевний тиф, правець, кір, краснуху, дизентерію, вірусний гепатит А.

 - По Україні цього літа з’являлися спалахи харчових отруєнь. Як у нас?

- Справді, було зростання рівня захворюваності на гострі кишкові інфекції – гастроентероколіти у 1,5 рази (73 проти 49) за час літнього періоду. Так, улітку захворіло цими недугами 30 мешканців рай-ону. Турбує те, що 87% захворілих – це діти.

При проведенні комплексу протиепідемічних заходів в осередках ГКІ із забраних домашніх харчових продуктів встановлено, що майже 40% проб не відповідали нормативним документам: виявлено ріст бактерій – збудників інфек-цій. Така ситуація виникла внаслідок зберігання продуктів без належних умов, порушення правил приготування їжі.

- А чи вдалося зупинити палочку Коха?

- Епідситуація з туберкульозу в районі, на жаль, залишається неблагополучною. Впродовж останніх років захворюваність даною інфекцією знаходиться на високих показниках, але за 9 місяців поточного року захворюваність на цю нозологію зменшилася у 3 рази. Щоправда, турбує те, що 25,8% туберкульозу виявлено з розпадом легеневої тканини, що вказує на пізнє звернення хворих за меддопомогою.

- До речі, під кінець літа нагадав про себе лептоспіроз…

- Так, у серпні ускладнилася епідситуація із захворюваності на лептоспіроз. Впродовж місяця було зареєстровано аж два випадки цієї інфекції: в с.Лівчиці, с.Угри. Чого не було торік. Епідрозслідуванням вогнищ лептоспірозу та результатами лабораторних досліджень підтверджено, що зараження відбулося від сірих щурів та мишей.

До слова, через відсут-ність коштів впродовж останніх років в районі не проводиться суцільна дератизація. Тому високою залишається заселеність щурами житлових будинків, об’єктів харчування та промислових зон. Це й сприяє зростанню мишовидних гризунів, що призводить до росту захворюваності на лептоспіроз людей.

- Городоччина крім згаданих проблем має ще й зростання ВІЛ-інфікованих.

- Дійсно, в районі продовжують реєструватися випадки ВІЛ-інфекції. На даний час на обліку знаходиться 20 ВІЛ-інфікованих осіб, з-поміж яких п’ятеро хворих – в стадії СНІД. Найжахливіше те, що на обліку в педіатрів перебуває п’ятеро хворих дітей.

Серед шляхів передачі домінує парентеральний, пов’язаний з довенним введенням наркотичних речовин що складає 56%, статевий шлях – 22%; суттєво збільшився внутрішньоутробний шлях передачі (від матері до дитини), що складає 22%.

Найбільшу питому вагу серед захворілих становлять особи віком від 25 до 40 років – 51%, на вікову групу 18-24 роки припадає 25%, зросла питома вага дітей – 24%. Причому захворюваність серед чоловіків у три рази вища, ніж у жінок.

Та попри все хочу зазначити, що епідвідділ проводить визначення циркуляції збудників інфекційних захворювань: проводяться профілактичні бактеріологічні обстеження груп ризику на носійство збудників дифтерії, менінгококу, обстеження рекреаційних водойм на вібріон холери, стічних вод на ентеровіруси, грунту твариномогильників на спори сибірки. Тобто наші спеціалісти завжди напоготові.

Отож, упереддень свята хочу привітати усіх ветеренів служби і тих, хто зараз працює. Щастя вам, здоров’я, сімейного благополуччя, невичепної енергії та подальших професійних успіхів!

Записав Лесь САНІТАР.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

  • Немає схожих публікацій
Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress