З СЕЙФА ПАРАФІЇ ВКРАВ 17 ТИСЯЧ

АБО ЯК ЗАКОПАВ СВІЙ ТАЛАНТ ПОМСТОЮ

П’ятдесяти п’ятирічний мешканець Закарпаття ще чверть століття тому розпочинав своє життя як творча особистість. Маючи хист до живопису, брався за розписи храмів. Та згодом зрадив Божій іскрі й став на злочинний шлях, що і довів його до в’язничних нар, на яких він провів загалом 25 років свого життя. Чоловік обкрадав церкви… Останньою й стала церква у с. Вишні на Городоччині (на фото), яку він обібрав 4 лютого цього року. Про цей злочин, мотиви крадія редакції розповів заступник начальника-начальник слідчого відділення райвідділу міліції В.Щур.

Як встановило слідство, чолов’яга вибирав храми в селах випадково, та зважав на їхнє місцезнаходження. Був добре обізнаний у інтер’єрі церков.У наш район він потрапив з Рудок, куди дістався на останньому рейсі електропотяга. Глухої ночі вийшов з містечка й за якихось півгодини опинився у Вишні. Його привабив старовинний храм, ад-же він збудований у малозаселеній місцині села.

З собою злодій завжди носив відповідне знаряддя зламу та у даному випадку проник у церкву без особливих зусиль. Підваживши вхідні двері, зняв їх із завісів – і все. У церкві його увагу чомусь нічого не привернуло, окрім сейфа. Видно злодюга мав нюх, адже саме у цей час там зберігалися наколядовані фінанси парафії, яка збирала кошти для спорудження нового храму. Витягнути ж гроші йому вдалося, доклавши трішки зусиль. Сейф був із піддатливого металу, тому відігнути край дверцят вдалося сокирою. Церкву він залишив так само тихо, як і прийшов.

- Щойно 15 березня, – пригадує Віктор Щур, – за фактом злочину було порушено кримінальну справу. Бо оперативна група, що одразу виїжджала на місце злочину, доповіла тоді, що ані відбитків пальців, ані інших слідів злочинця не виявили. Тобто – працював “профе-сіонал”. Справа могла затягнутися невідомо на скільки, та кара наздогнала злодюгу, адже вже через декілька діб з Яворівського райвідділу міліції надійшло повідомлення про затримання злочинця, який зізнався в крадіжці у Вишні. На відтворенні злочину закарпатець розповів все у деталях. Загалом, справляв враження на-читаної людини. Коли ж ми поцікавилися, чому він став на цей шлях? Розповів історію 25-річної давнини, коли ще приносив церквам користь розписами. Тоді у якомусь селі священик храму не заплатив йому за роботу. Відтак той вирішив помститися й обікрав щойно розписану ним церкву. Це був перший злочин, за яким відбулося багато інших. Зокрема й у розслідуванні даної справи фігурує 14 епізодів: у Яворівському, в Жидачівському, в Миколаївському та інших районах Львівщини. Після встановлення та відтворення усіх епі-зодів злочинцю світить від 5 до 8 років ув’язнення. Ось так, через помсту, чоловік вже чверть віку провів за ґратами, а тепер ще сяде…

Лесь СЛІДОПИТ.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

  • Немає схожих публікацій
Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress