“СЕМИМІСЯЧНА”… УГОДА

В попередніх публікаціях ми підняли тему пільгових перевезень, їх компенсацію тощо. Обіцяли провернутися до неї, зокрема – з’ясувати механізми відшкодувань перевізникам органами влади.

Для того, щоб зрозуміти цей механізм, варто почати зі з’ясування декількох цифр: скільки всіх перевізників обслуговують пасажироперевезення в районі, на якій підставі, скільки є пільговиків, чи є компенсація, її розмір і як визначається механізм повернення.

За роз’ясненням ми звернулися до керівника управління соціального захисту населення Світлани Кошель (на фото). Чому до неї? Бо саме управління займається поверненням коштів і володіє цими цифрами.

- Насамперед, – пояснила п. Світлана, – хочу уточнити, що управління виконує лише функцією фактичної оплати перевізникам за пільгові перевезення, а от технічним боком цього питання займається відділ ЖКГ в РДА. Це, до слова.

Отже, у районі перевезенням пільгових категорій займаються перевізники на приміських і міжміських маршрутах. Крім цього є рейси, що перетинають наш район й також обслуговують загальні перевезення пасажирів. Та про них ми не будемо говорити.

Далі. На сьогоднішній день в Городоцькому районі право на пільгове перевезення мають приблизно 8150 громадян. На це потрібно щорічно близько шести-семи мільйоні.

- Хто і як визначає цю суму?

- Ця сума визначається відповідно до Порядку, затвердженого розпорядженням Львівської ОДА. Цей Порядок можна знайти на сайті обласної адміністрації.

Отже, а тепер – про перевізників. Угоди на перевезення пасажирів, вони укладають із Львівською ОДА. Управління соцзахисту населення на території району тільки відшкодовуємо кошти перевізникам за перевезення пільгових категорій – мешканців району.

На даний час на території району пасажироперевезеннями займаються 10 перевізників. Вони діють на підставі угоди. Цьогоріч з дев’ятьма з них укладена нова угода щодо перевезення пільгових категорій громадян на сім місяців поточного року.

Не укладено угоди лише з Львівським АТП. Бо вони на даний момент відмовилися від угоди на відшкодування коштів за пільгові перевезення. Але з ними ведуться перемовини.

- А які це маршрути?

- Це приміські маршрути: “Львів-Городок”, “Львів-Братковичі, “Львів-Лісновичі” …

Так от, відповідно до укладеної та діючої угоди, перевізникам з районного бюджету виділено для відшкодування втрат за пільгові перевезення – 600 тис. гривень. Нагадую, це щойно на сім місяців.

Під час уточнення кошторису Городоччини у другому півріччі буде ще додано до цієї суми і не лише з районного бюджету, а й з місцевих. Планується до кінця року вийти на не менше, ніж один мільйон гривень, що підуть на відшкодування перевізникам.

Звичайно ця сума не є достатня й не покриває усіх витрат за пільгові перевезення. Та наразі вдалося домовитися з дев’ятьма перевізниками.

Хочу ще раз наголосити, що розмова стосується виключно перевізників на приміських маршрутах.

- Чи поверталися в попередні роки відшкодування?

- Так. Минулого року їм було відшкодовано з районного і обласного бюджету. Причому з районного бюджету – вперше.

У 2018 році з кошторису Городоччини перевізникам виплачено компенсацію за втрати від пільгових перевезень громадян на приміських маршрутах в автомобільному транспорті – 504, 6 тис грн., а з обласного – 474. тис. грн.

Повторюся, і в цьому році буде не менша сума.

Крім того, проводиться відшкодування пільгового проїзду на залізничному транспорті (на “електричках”). Торік відшкодували 100 тис. гривень. А на цей рік – 150 тис. гривень.

- Хто має право на цю пільгу?

- В першу чергу – учасники бойових дій (в тому числі АТО), інваліди війни (у тому числі з числа учасників АТО), інваліди 1-2 груп та особи, які супроводжують інваліда 1 групи, ліквідатори на ЧАЕС 1-2 категорій, вдови та батьки загиблих військовослужбовців (у тому числі учасників АТО) тощо.

Інваліди ж загального захворювання мають право на знижку -50 відсотків з жовтня по 15 травня. Про пенсіонерів не йдеться.

Наразі на відшкодування закладається сума, яку дозволяє районний бюджет, і вона буде уточнена до кінця року.

- А інші категорії? Є ж закони!

- Зазначу також, що є усна домовленість з перевізниками щодо перевезення інших пільгових категорій за законами України, що надають їм таке право. Тобто перевезення інших категорій, не згаданих мною вище.

- Чи виконуються ці закони?

- До нас звернень не надходило. Ми загалом надаємо виключно консультації про право пільгового проїзду, згідно яких законів тощо… Контроль не наша функція.

До речі, хочу ще раз наголосити, що ми говоримо про приміські маршрути, бо відшкодування йде тільки на них.

- Що робити, коли не дотримується законодавство?

- Якщо водії відмовляються перевозити пільгові категорії пасажирів, то потрібно телефонувати на гарячу лінію за номером – 112. Далі, бажано зробити фото номера маршрутки, в якій годині, якого дня й ще добре б було взнати прізвище водія. І на цю гарячу лінію.

На завершення можу додати, якщо перевізники не виконують умови договору, то до них будуть вжиті санкції.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress