ОБЛІК КОШТІВ В ОСББ

У попередній статті “Офіційно про… неофіційне” була піднята тема обліку коштів в ОСББ, які створені в мікрорайоні вулиці Авіаційної міста Городка. На жаль, деякі керівники таких об’єднань довільно трактують рух коштів, забуваючи про нормативну базу. Це призводить у першу чергу до додаткових витрат співвласників, а також до порушень фінансової дисципліни, а відтак — перетворення керівних органів, які приймають такі рішення, у порушників законодавства. Найгірше, що такими діями порушники дають підставу непорядним чиновникам, політикам чи навіть ворогам шантажувати їх та маніпулювати ними. Це призводить до послаблення як об’єднань, так і держави в цілому. Тобто без перебільшення це питання — національної безпеки.

Який же порядок обліку? На це запитання відповідає головний спеціаліст Городоцького бюро правової допомоги Наталія Гапка (на фото).

- Відповідно до п. 1 ст. 2 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.1999 р. № 996-XIV, – пояснює пані Наталя, – як і всі юридичні особи, ОСББ ведуть бухоблік і складають фінансову звітність за тими самими правилами, що й звичайні підприємства.

ОСББ повинне вести бухгалтерський облік відповідно до “Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій”, а також “Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій” (документ затверджено в наказі Міністерства фінансів України № 291 від 30 листопада 1999 року).

Інструкція про застосування Плану рахунків містить пояснення, що засоби цільового фінансування – це кошти, виділені для фінансування заходів цільового призначення; кошти, що надійшли як субсидії, й асигнування з бюджету та позабюджетних фондів; цільові внески фізичних та юридичних осіб.

Цільове фінансування об’єднань співвласників поділяють на такі види:

фінансування, одержане у вигляді обов’язкових платежів, зборів і внесків членів об’єднання, а також відрахувань до ремонтного, резервного та спеціальних фондів;

фінансування, надане у вигляді субсидій на плату за житлово-комунальні послуги, компенсацій окремим громадянам, державних дотацій з бюджету на комунальні послуги, обслуговування та капітальний ремонт будинків;

інше цільове фінансування (пожертви, добровільні майнові, зокрема грошові, внески, одержані від фізичних і юридичних осіб, які не є членами об’єднання).

Відповідно до цієї Інструкції ОСББ зобов’язане обліковувати:

внески і платежі співвласників багатоквартирного будинку;

доходи у вигляді отриманої з бюджету компенсації за надані окремим категоріям громадян пільги на оплату житлово-комунальних послуг і призначені житлові субсидії;

нарахування і витрачання коштів ремонтного та резервного фондів тощо.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

  • Немає схожих публікацій
Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress