ПОНОВЛЕННЯ НЕЗАКОННО ЗВІЛЬНЕНИХ

Конституціями багатьох країн і у тому числі України гарантується право кожного громадянина на працю. Проте часто бувають випадки, коли працівника звільняють з роботи без поважних на те причин. Кожен громадянин має право на звернення в суд для захисту своїх прав та інтересів. Таким чином, категорія справ про поновлення на роботі також може бути вирішена в судовому порядку.

Рішення про поновлення на роботі чи на попередній посаді незаконно звільненого або переведеного працівника підлягають негайному виконанню, що чітко визначено частиною 3 статті 30 Закону України “Про виконавче провадження”.

Даним законом виділена окрема стаття, що регулює питання виконання рішення про поновлення на роботі. Так ст. 76 визначено, що рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного працівника виконується негайно. Виконання рішення вважається закінченим з дня видачі відповідного наказу або розпорядження власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом, фізичною особою, фізичною особою – підприємцем, який прийняв незаконне рішення про звільнення або переведення працівника, після чого державний виконавець виносить постанову про закінчення виконавчого провадження.

У разі невиконання власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом, фізичною особою, фізичною особою – підприємцем рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного працівника на них накладається штраф та застосовуються інші заходи, передбачені законом.

Відповідальність за невиконання рішення про поновлення на роботі говориться в ст. 89 Закону України “Про виконавче провадження”.

У разі невиконання без поважних причин у встановлений державним виконавцем строк рішення про поновлення на роботі державний виконавець виносить постанову про накладення штрафу на боржника – фізичну особу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на посадових осіб – від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на боржника – юридичну особу – від сорока до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та встановлює новий строк виконання.

У разі повторного невиконання рішення боржником без поважних причин державний виконавець у тому ж порядку накладає на нього штраф у подвійному розмірі та звертається до правоохоронних органів з поданням (повідомленням) про притягнення боржника до кримінальної відповідальності відповідно до закону.

Як бачимо законодавець суворо підійшов до питання поновлення на роботі незаконно звільненого працівника – аж до притягнення винної особи до кримінальної відповідальності в разі невиконання рішення даної категорії.

Юрій КОПИТКО, головний державний виконавець відділу

державної виконавчої служби

Городоцького РУЮ

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

  • Немає схожих публікацій
Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress