КОНСТИТУЦІЙНИЙ ПОГЛЯД… ПРОКУРАТУРИ

Як повідомила помічник прокурора Городоцького району Галина Телюк, прокуратурою Городоччини проведено перевірки додержання законодавства органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування при розгляді звернень з питань захисту конституційних прав і свобод громадян.

- В ході проведення перевірки, – розповіла пані помічник, - щодо дотримання вимог законодавства про звернення громадян у Городоцькій районній державній адміністрації, виявлено порушення вимог Закону України “Про звернення громадян” та Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої Постановою КМУ №348 від 14.04.1997 року, які допускаються Городоцькою та Комарнівською міськими радами, посадовими особами Городоцької районної державної адміністрації,  Великолюбінської селищної ради та сільськими радами на території району.

Так, допускається порушення вимог ст. 20 Закону України “Про звернення громадян”, щодо строків розгляду звернень, зокрема відповідно до вказаної статті звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, – невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п’яти днів.

Поряд з цим, наявні порушення вимог Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої Постановою КМУ №348 від 14.04.1997 року.

Крім цього, посадовими особами органів місцевого самоврядування допущено порушення ст. 13 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, відповідно до якої

місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування та їх посадові особи, а також керівники правоохоронних та контролюючих органів, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, розташованих на території відповідної ради, до яких звернувся депутат місцевої ради, зобов’язані у десятиденний строк розглянути порушене ним питання та надати йому відповідь, а в разі необхідності додаткового вивчення чи перевірки дати йому відповідь не пізніш як у місячний термін. Якщо депутатське звернення з об’єктивних причин не може бути розглянуто у встановлений строк, депутату місцевої ради зобов’язані письмово повідомити про це з обґрунтуванням мотивів необхідності продовження строку розгляду.

Поряд з цим, неналежно ведеться журнали заяв та повідомлень, журнали особистого прийому, або, такий взагалі не ведеться.

За результатами проведеної, – констатує пані Галина, – перевірки щодо додержання вимог чинного законодавства органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування при вирішенні звернень з питань захисту конституційних прав і свобод громадян, прокуратурою району внесено 8 подань та приписів головам відповідних органів, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності за допущені порушення притягнуто 9 осіб.

Лесь ПРАВНИК.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress