ДІТИ БЕЗ МЕТРИКИ

У ГОРОДКУ ЧЕРЕЗ ПОСТУПЛИВІСТЬ МАТЕРІ ДІТИ РОКАМИ ЖИЛИ БЕЗ ДОКУМЕНТІВ. ПРАВА ДІТВОРІ ПОВЕРНУЛА ПРОКУРАТУРА

Кохання творить дива, а нерідко віднімає розум. Не повністю, звичайно. Розуміємо, що закохана людина ладна на все, аби догодити предмету своєї пристрасті. Яких лише випадків не трапляється у житті тих, хто у свій час був пройнятий стрілами любовної жаги… А от у городківчанки Катерини, приміром, наслідком амурних справ виявився той факт, що власних дітей вона тривалий час не могла зареєструвати. Та що там формальність! Найгірше те, що, за законом, вона була навіть ніяка не їхня матір. Повчальна історія. Імена з етичних міркувань змінені.

Ще у 19-ть років Катерина покохала по-справжньому. Весілля не було. Жили, як то кажуть, на віру. Я люблю його, він кохає мене… Задля чого усі ті формальності. Жили, любилися, а відтак пішли дітки. І от коли народився первісток, постало питання, хто батько, як записати дитину. Ну, суцільна бюрократія!

Назар, чоловік Кате-рини в громадянському шлюбі, наполіг, щоб дітвора мала його прізвище. Та зробити такий фінт діюче законодавство не дозволяє. Але Катерині (пам’ятаймо, кохання робить дива) якимось чином вдалося його обійти, а що з цього вийшло – днями розповів прокурор Городоцького району Андрій Матолич.

- Перевіркою встановлено, що з 2000 по 2007 роки згадана громадянка, 1981 р.н. проживала у громадянському шлюбі зі своїм співмешканцем у м. Городку. За час спільного проживання у них народилося двоє дітей: 2001 та 2004 років народження. Але не перша дитина, ані друга до цього часу не були зареєстровані. Чому?

На підставі усної заяви жінки в медичній документації, яка заповнюється при вагітності та пологах, вказано прізвище її громадянського чоловіка, бо він цього вимагав. Тобто – медичні свідоцтва про народження малолітніх видані на прізвище… батька.

А діючими нормами такий нюанс не передбачений. Порядок наступний – або жінка заміжня, і тоді новонароджених записують під спільним для батьків прізвищем, або вона не в шлюбі, і немовля отримує її дівоче прізвище. У даному випадку ці поняття зміщенні. І як результат, городківчанка тривалий час була позбавлена права зареєструвати двох своїх дітей в органах РАЦСу, не може вона й виготовити їм свідоцтва про народження, тобто – діти не мають місця реєстрації.

Історія складна і повчальна. Та залишати такий стан не можна. Тому, ознайомившись із матеріалами перевірки щодо додержання вимог чинного законодавства, встановлено, що має місце порушення особистих прав неповнолітніх, а саме – право на ім’я та громадянство. Відповідно прокуратура району звернулась у Городоцький районний суд із заявою про встановлення належності правовстановлюючих документів в інтересах неповнолітніх, які відносяться до категорії соціально незахищених громадян і через вік та матеріальний стан позбавлені права самостійно захищати свої порушені права та інтереси в суді.

Чим вся ця історія закінчилася? Постановою Городоцького районного суду від 02.06.2010 року подану до суду заяву прокурора задоволено повністю.

Записав Лесь ПЕЛЕНКА.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

  • Немає схожих публікацій
Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress