СМІТТЄВИЙ КОЛАПС ?

ПОШУК ПОЛІГОНУ ТПВ НА ГОРОДОЧЧИНІ ТРИВАЄ

Другий тижден грибовицького колапсу відгукується і в районах області. Сміття вивозиться нерегулярно і це у кращому випадку. Голова Городоцької РДА В.Ременяк повідомив, що найкритичніша ситуація в Городку. Розповів також що робиться на Городоччині для зняття напруги із сміттям, що накопичується і не вивозиться.

- Є нарікання, що в населених пунктах району не вивозиться сміття або вивозиться не регулярно. Нас очікує екологічна катастрофа?

- На жаль, в районі не було узаконеного сміттєзвалища. Питання розв’язалося, коли з Городоччини відходи почали вивозитися на полігон КП “Збиранка”. Конкурс на призначення підприємства з вивезення сміття проводять органи місцевого самоврядування. Вивозить переможець конкурсу “Аве-Львів”, яке має угоди з мешканцями сіл та міст району. Донедавна усе було гаразд. І от виникла проблема.

9 червня в Городку це питання обговорювалося з депутатським корпусом міст та сіл району. Проте конструктивного рішення знайдено не було. Мав розмови з очільниками сільських громад, але жоден не запропонував місця під звалище.

- Якщо спільного рішення не знайдено, то кожен викручується, як може. Де найкритичніша ситуація?

- Городоцький виконком встановив місцем тимчасового складування колишнє звалище за Довжанкою. Але я так розумію, що через неможливість нормального доїзду до цього звалища та через протести місцевого люду, а також юридичні речі, котрі не дозволяють розглядати Довжанку як місце складування сміття, бо там є людські паї, бо років п’ять тому, коли там діяло сміттєзвалище з цього приводи робилися приписи, через усе це Городок не має місця для тимчасового складування відходів. Маю інформацію, що вже є звернення жителів Довжанки в обласну прокуратуру. І виходить, що рішення виконкому – формальність.

Щодо інших населених пунктів. Мені відомо, що Комарнівська зона знайшла рішення. Про це отримав запевнення від міського голови Комарного. В який спосіб – наразі не знаю. Розумію, що це десь на несанкціонованому колишньому звалищі.

Знаю, селище Великий Любінь знайшло місце під тимчасове зберігання ТПВ. До унормування ситуації, коли відходи вивозитимуться за межі Городоцького району.

Важливо, що у рішеннях є наголос на тимчасовому складуванні та обсяг сміття, що підлягає для вивезення в тиждень.

- Ситуація без перебільшення загрозлива. Але чи щось робиться, щоб зняти питання?

- З боку райдержадміністрації були пропозиції Городку спілкуватися з тими громадами, на території яких розроблялися та існують кар’єри. Це вапняковий у Малому Любені, глиняний – у Галичанах, Братковичах, Родатичах, на території Повітнянської сільської ради. Але на даний час рішень немає. Я вважаю, шо райцентру слід активно вступати в переговори з цими населеними пунктами і домовлятися на обопільних інтересах.

До слова, було до мене звернення: домовитися із В.Любенем… Шукаємо, пробуємо. Розглядався ще один варіант біля аеропорту в Черлянах. Там є обваловані, бетоновані майданчики. Приблизно 40 на 50 метрів. З технічної точки зору – це хороший майданчик, тому що не дозволяє забруднення підземних вод, але з точки зору законодавства – не можливо, оскільки там почав функціонування аеродром “Ягелонія”і є обмеження, які стосуються безпеки польотів.

- Я так розумію: на сьогодні і ви не маєте чіткої позиції, де має бути полігон?

- Так, на даний час вирішення питання немає. Воно поки що не вирішено. Тому це повинен бути спільний пошук і зважене узгоджене рішення. Я повністю долучаюся до цих дій.

В аналогічній ситуації й інші райони. Пригадую, на початках сміттєвої кризи наш оператор з вивезення ТПВ домовлявся з Мостиським та Самбірським районами щодо вивезення на їхні полігони. Але вже минулого тижня вони були закриті для нашого району. Тому вивозили на Бродівське звалище. Та з кожним днем громади закривають свої полігони для складування сміття з інших територій.

За великим рахунком ми, наш район, знаходиться у фарватері вирішення питання містом Львовом. Хочеться вірити, що в обласному центрі невдовзі рішення буде знайдено..

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

  • Немає схожих публікацій
Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress