МЕНШІСТЬ ПОВИННА СКОРИТИСЯ

АЛЕ МАЄ ТІ Ж ПРАВА В ОСББ, ЩО Й БІЛЬШІСТЬ

Законом “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” внесено сум’яття не лише в комунальну сферу, а й у стосунки сусідів. Хтось говорить, що це зроблено для відволікання людей від більш нагальних проблем, хтось вбачає в цьому капіталізацію житлового фонду на користь окремих груп суспільства, а комусь стає зрозуміло, що держава в добровільно-примусовому порядку просто перекладає на плечі мешканців той тягар, який мала б вирішити сама, тобто теперішні владоможці усуваються від розв’язання проблем “старіючого” житлового фонду. Словом, об’єднуйтеся, створюйте об’єднання і мастіть собі голови…

В підльвівському Городку створювати ОСББ почали віддавна. Тут є певні напрацювання. Чув, що частина мешканців задоволена, а інша – нарікає на дорожнечу утримання такого об’єднання. Порівняно не так давно розпочалися ці процеси й в мікрорайоні вулиці Авіаційної райцентру (колишнє військове містечко). Тут теж є різні погляди стосовно ОСББ. Є думка, що успіхи першого об’єднання з’явилися завдяки місцевому КП “Управління будинками №2″, яке для його становлення виділяло на перше звернення як ресурси, так і своїх спеціалісті. Але тепер будинкоуправління під загрозою ліквідації. Принаймні так говорять ті, хто зацікавлений у його розвалі. Але яка ж подальша доля цього комунального підприємства, які нюанси створення ОСББ, зокрема й на Авіаційній тощо – ми поцікавилися у першого заступника міського голови Городка Івана Проця (на фото)

- Пане Іване, скільки будинків на Авіаційній вже створили ОСББ?

- Станом на кінець травня 2016 року з 34 житлових будинків на Авіаційній в 13-и плюс два зареєстровані об’єднання співвласників.

Одразу хочу наголосити, що наша функція в цих процесах координаційна. А ініціатива щодо створення ОСББ належить виключно співвласникам приватних квартир. Ми, я маю на увазі міську раду, беремо участь у зв’язку з введенням положень закону ” Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” на етапі інформування і потім на етапі реєстрації і зберігання протоколів (установчих – вст. моя) зборів про створення ОСББ.

- Муніципальна влада реєструє чи хтось інший?

- ОСББ – це юридична особа. Відтак їх реєструє державний реєстратор. Але протокол, за яким створено об’єднання, залишається у нас на зберіганні. Тобто ініціатори, актив, чи представники об’єднання зобов’язані передати його нам на зберігання.

- Припускаю, що на сьогоднішній день на зберіганні в міській раді знаходиться майже 15 протоколів з Авіаційної.

- Мабуть – менше. Бо коли створювалися раніше ОСББ, такого порядку ще не було. А вступив у силу такий порядок з 1 липня минулого 2015 року. Тому зараз не готовий сказати: скільки саме є цих протоколів? Але вони усі повинні бути у нас.

- Розтлумачте будь ласка такий нюанс. От під час створення ОСББ хтось “за”. Якась частина вагається, якась проти і, можливо, навіть категорично. З тими, що об’єдналися, – усе зрозуміло. А от що з тими, які проти?

- Нічого особливого з тими, що проти, не буде. Вони будуть членами ОСББ. Щоправда, проти своєї волі.

- Перепрошую. Наскільки мені відомо, членство в ОСББ не передбачене.

- Я не так висловився… не членство. Але меншість повинна змиритися. Хочуть вони, чи не хочуть…. Якщо більшість – 50 відсотків плюс один голос проголосувало “за”, то ОСББ вважається створеним і співвласники, які проти ОСББ все одно перебувають у його складі. Така норма закону.

- Це називається – женили мене без моєї згоди…

- Називайте це, як хочете. Колись вимагалася згода ста відсотків. Але не могли досягти якогось компромісу і процес був зупинений. Зараз закон дозволяє голосами більше 50-и процентів мешканців вирішувати це питання.

- Якщо припустити, що людина категорично не хоче, мовляв, хай от вони собі збираються, збирають гроші… а я не хочу.

- Не має права. Річ у тім, що ті, хто створив ОСББ за власним бажанням все рівно запрошують тих, хто не хотів створювати об’єднання, на загальні збори для прийняття спільних рішень, бо права співвласників квартир однакові. І в законі є розписано, які рішення потребують 75 відсотків голосів, які 50 відсотків. І коли загальні збори прийняли це рішення, вони зобов’язані його виконувати. Згодні вони, чи не згодні – це вже інше питання. Вони можуть їх оскаржувати в установленому порядку, але рішення….виконувати.

- Прецедент є, коли хтось оскаржував, зокрема в міській раді?

- Немає. Та змушений повторитися. Міська рада зараз усунута від цих процесів і не є тим органом, куди скаржаться. Ми лише інформуємо….

І ще залишається за нами функція призначення управителя. Це в тому випадку, якщо мешканці будинку не створили об’єднання. А призначаємо управителя на конкурсних засадах.

Тобто якщо до 1 липня 2016 року мешканці якихось будинків не створять ОСББ, або не виберуть якусь іншу форму управління будинком, ми будемо змушені оголосити такий конкурс. Після цього управитель починає управляти будинком так, як зараз це роблять жеки, управління будинками…. Хоча там будуть трохи інші стосунки. Приміром, управитель (фірма, юридична особа) подає свої розрахунки, укладає договори. Якщо ж договори не укладаються, він відмовляється від управління. Загалом з’являється нова послуга…. Мета такої послуги – забезпечення мешканців.

- Повертаючись до тих людей, котрі не хочуть нічого створювати. Але їх менше, ніж 50 відсотків. Чи не можуть вони залишитися під наглядом колишнього управління будинками?

- Ні. Це має бути увесь будинок, де не визначилася більшість. Окремі ж мешканці – ні. Хоча можуть в протоколі зборів вказати, що хочуть щоб управління здійснювало БУ №2 і все. Тоді ні конкурсу не треба, нічого. Вони укладають договір з управлінням будинками. Але це знов-таки, коли таке бажання виявить більшість співвласників житлових квартир. Тобто повинно або так , або так.

- А от такий приклад. Є активна людина, але не зареєстрована в цьому будинку. Чийсь зять, приміром. Чи він має право брати участь у створенні ОСББ?

- Ні. Таким правом наділені виключно співвласники квартир. І лише вони беруть участь у процесі і ніхто інший. Такі приклади виключені.

- До речі, такі приклади були?

- Не можу сказати. Натомість дозволю собі нагадати – міськрада не наділена такими повноваженнями….Та знаю, що наразі прикладів, щоб цей порядок був порушений – немає.

Але поясню. Якщо ОСББ створене з порушенням пунктів чи процедури, визначених законом – то наслідки таких дій виникатимуть, коли хтось оскаржуватиме ці порушення.

- Пільговики. Кажуть, що вони будуть платити, якщо ОСББ прийме тариф більший, ніж затверджений органом місцевого самоврядування.

- ОСББ самостійно визначає тариф. Той фіксований внесок. Якщо не буде управителя, то ОСББ взагалі може відмовитися збирати кошти з мешканців. Тарифу, встановленого міською радою, вже не буде. Отже вартість оплати затверджують мешканці. Чи гривня чи десять.

- І держава з цим погоджується?

- До чого тут держава. Це – вартість послуги. Якщо люди, які не мають пільг, платять, то і держава повертатиме за пільговика.

- Що буде з будинкоуправлінням?

- В будь-якому випадку будинкоуправління №2 очікує реорганізація. Тобто зменшаться об’єми обслуговування, надходження, відповідно скоротиться штат. Можливо будемо об’єднувати наші управління будинками в одне підприємство. Залишимо там штат для обслуговування території та вуличних мереж, ліквідації крупних аварій. Принаймні – на перехідний період.

- Що буде з майном КП “Управління будинками №2?”

- Майно управління будинками належить Городоцькій міській раді. Відповідно вона і буде ним розпоряджатися. Воно може бути відчужено, тобто продано, але в жодному разі не буде передано якомусь ОСББ чи навіть асоціації таких об’єднань. Тому що це – комунальне майно. І воно не може просто так бути переданим приватній структурі.

Розмову вів Олександр АНДРУЩИШИН.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

  • Немає схожих публікацій
Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress