МІСЯЦЬ ПО ВИБОРАХ: НОВА ЕПОХА ?

Кандидатський марафон на Городоччині можна вважати завершеним. Депутати обрані. В районі сформована нова влада. Крапку поставила вчорашня сесія Городоцької міської ради. Але “жирної” остаточної крапки не вийшло. Куди організованішим виглядав процес в районній раді, котра випередила міську на два тижні, обравши керівний склад і вже встигнувши провести другу сесію… Проте до вчорашнього дня і до її динамічного формування залишалися запитання. Але все за порядком.

Новий міський голова Городка Р.Кущак, як показали його перші кроки, планував радикальне оновлення керівного складу муніципальної влади. Крок логічний, якщо зважити на очікування виборців, котрі, довіривши йому управління містом, прагнули змін. Відчуваючи ці прагнення громади, міський голова запропонував на посаду секретаря кандидатуру Р.Бурого (молодого городоцького юриста), а на заступника С.Попка (досвідченого керівника, директора ТзОВ). Як запевнив пан Кущак, в нього є й кандидат на першого заступника. Але він наразі в роздумах, впевненості йому може додати, за словами мера, голосування за згадані претенденти. Таку позицію озвучив міський очільник, закцентувавши на тому, що за законом це його прерогатива і виконувати волю виборців доведеться саме йому, а відтак – пропонована команда дозволить одразу приступити до управлінням міською господаркою. Прагнення зрозуміле.

Але воно не було переконливим для обранців. Вже перше голосування показало, що такі наміри голови знаходять підтримку лише у десяти депутатів. В подальшому з’ясувалося, що посаду секретаря облюбували свободівці, які бачили в його кріслі свого Т.Орната. А представники БПП, зайнявши консервативну позицію, оголосили про подальше бачення Ю.Віткової в цьому кріслі.

В підсумку таємного голосування за кандидатуру пані Юлії, котре вже дві каденції поспіль обіймала секретарську посаду, віддали 19 голосів. Отож, подальші “тренія” були недоречні.

Наступні дії небагатослівного депутатського корпусу “приземлили” остаточно пана Кущака, проваливши кандидатуру претендента в заступники. Виглядало, що серед обранців обговорюються ближчі до їх партійних кіл претенденти, а можливо – міського голову схиляють до “банальних” торгів. В депутатських колах це називається обговоренням. Сам мер зізнався в залі, що такі перемовини велися з депутатами два тижні до десятої, а то й до другої ночі. Але це було до того. В подальшому, запевнив очільник міста, він не вестиме кулуарні розмови, а обговорюватиме усе відкрито, з інформуванням усієї міської громади.

Але такий “ультиматум” не мав бажаного результату. Видно – “вільний” депкорпус мав в рукаві свого туза. Відтак не дали депутати урізати меру й формований кількісний склад міськвиконкому. Пан Кущак виступав за 15 членів. Плюс він, секретар і два заступники. Трохи набирається!. Та депутати вирішили додати ще трьох. Не завадять! Міський голова став поступливий і не перечив. Хай буде!

Погодилися обрані утворити п’ять комісій. Традиційно найбільше бажаючих було до складу бюджетної та земельної, аж по семеро. Три інших приваблювали обранців менше. Там зосередилися по троє-четверо осіб. На тому і розійшлися.

Враження від сесії: нудненька, монотонна і без якихось яскравих традицій. Крім покладання квітів Кобзареві, звичайно. В інших містах, за такої оказії, меру вручають ключі від міста інші атрибути влади… В нас за понад два десятки літ не сформувалася відповідна церемонія. Отож, є над чим подумати.

Позатим вдалося в процесі знайти відповіді на інші питання, що цікавлять люд району. На першу сесії міськради прийшло чимало достойників. Очільники, духівництво, керівники, голови місцевих рад і партійці. В залі Народного дому був присутній і новообраний голова райради В.Більовський (на фото внизу). До речі, отримавши слово, він сфокусував увагу на роботі попередника – М.Савки, слушно назвавши той тривалий час – цілою епохою, під час якої закладалися підвалини державотворення в місті. Отож, цьогорічні вибори стали завершенням старої й народження нової епохи.

Та до пана Володимира в редакції “ТЕРЕНИ+” було інше питання. Він вже два тижні очолює районну раду, а на день розмови його прізвище в оприлюдненому складі обраних депутатів Городоцької райради на сайті ЦВК навіть не згадується. Пан Більовський пояснив таку ситуацію просто: він був десятим у списку БПП “Солідарність”. Пройшло дев’ять. Один з кандидатів не зареєструвався. Відтак претенденти в списку посунулися і він опинився серед обраних. А голова районної ТВК Т.Окрепкий, на прохання пана Володимира, повідомив, що таке законодавство. Оприлюднення на офіційному сайті Центрвиборчкому не має юридичної сили і відбувається поетапно. І вже до 4 грудня поточного року там будуть надруковані остаточні списки депутатів з усіма виправленнями та уточненнями. Законодавство безапеляційне. Навіть якщо взяти, що після виборів 13 територіальних одиниць району не мають свого кандидата, чого в попередні роки не траплялося. Такий тепер порядок.

Отож, роз’яснення згаданих панів зняло всілякі сумніви. І підсумовуючи виборчий процес, можна лише побажати, щоб законодавець приймав закони, зрозумілі для електорату.

Підводячи риску під місцевими виборами 2015 року, не можна не згадати, що для незалежних журналістів на них працювалося нелегко. Якщо міська виборча комісія, очолювана Я.Лютаком, була більш-менш лояльною до незалежних ЗМІ й сприяла доступу до інформації, то районна ТВК, очолювана Т.Окрепким – робила вигляд, що в районі таких немає і відправляла за інформацією то до ДВК, то до комунальних ЗМІ. На жаль, така от демократія. Зрештою, є надія, що, як вже казав історик за фахом В.Більовський, – епохи змінюються.

Олександр АНДРУЩИШИН.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

  • Немає схожих публікацій
Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress