ПО ЗАРПЛАТУ З… “КСИВОЮ”

Днями в приміщенні Городоцької РДА відбулося засідання за участю представників Городоцької РДА, ВДВС Городоцького РУЮ та керівника КП “Городоцьке водопровідно-каналізаційне господарство”. На даному засіданні обговорювалися питання заборгованості із виплати заробітної плати працівникам, спільно шукали шлях подолання боргу. Проблема із затримкою зарплатні працівникам водоканалу тягнеться ще з минулого року. Тобто задавнена і вимагає негайного рішення. Проте саме оперативного вирішення –  немає. Про це свідчить і розмова з головним державним виконавцем ВДВС Городоцького РУЮ Юрієм Копитком (на фото), котрий пояснив правовий бік вирішення спору.

- Одним із запропонованих шляхів виходу із даної ситуації, – пояснив держвиконавець, – є створення комісії по трудових спорах на підприємстві. Це передбачено законодавством. Зокрема, Кодекс законів про працю України (КЗпП України) передбачає можливість створення та роботи комісії по трудових спорах (КТС) (Глава 15 (КЗпП України). Так, відповідно до статті 223 КЗпП України комісія по трудових спорах обирається загальними зборами (конференцією) трудового колективу підприємства, установи, організації з числом працюючих не менш як 15 чоловік. Порядок обрання, чисельність, склад і строк повноважень комісії визначаються загальними зборами (конференцією) трудового колективу підприємства, установи, організації. Кількість робітників у складі КТС підприємства повинна бути не менше половини її складу. КТС підприємства має печатку встановленого зразка. КТС обирає із свого складу голову, його заступників і секретаря комісії.

- Наскільки це дієво?

- Це – варіант. Адже трудовий спір (в нашому випадку заборгованість з виплати зарплати) підлягає розглядові в комісії по трудових спорах, якщо працівник самостійно або з участю профспілкової організації, що представляє його інтереси, не врегулював розбіжності при безпосередніх переговорах з власником або уповноваженим ним органом. Крім цього, в інтересах працівника з заявою до комісії також може звернутись прокурор.

- Якщо можна, детальніше.

- Працівник може звернутися до КТС у тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у спорах про виплату належної йому заробітної плати – без обмеження будь-яким строком. Заява працівника, що надійшла до комісії, підлягає обов’язковій реєстрації. Тобто, Комісія повинна мати журнал реєстрації заяв.

Згідно зі статтею 226 КЗпП України КТС зобов’язана розглянути трудовий спір у десятиденний строк з дня подання заяви. Спори повинні розглядатися у присутності працівника, представників власника або уповноваженого ним органу, за винятком, коли працівник не заперечує проти такого розгляду за його відсутності, однак це допускається лише за його письмовою завою.

- Наскільки вагомі рішення комісії?

- Комісія по трудових спорах має право викликати на засідання свідків, доручати спеціалістам проведення технічних, бухгалтерських та інших перевірок, вимагати від власника або уповноваженого ним органу необхідні розрахунки та документи.

Засідання КТС вважається правомочним, якщо на ньому присутні не менше двох третин обраних до її складу членів.

На засіданні комісії ведеться протокол, який підписується головою або його заступником і секретарем. Комісія по трудових спорах приймає рішення більшістю голосів її членів, присутніх на засіданні. Копії рішення комісії у триденний строк вручаються працівникові, власникові або уповноваженому ним органу.

- Може статися, що комісія розчарує позивача, або ж “викличе вогонь на себе” з боку роботодавця…

- У разі незгоди з рішенням КТС працівник чи власник або уповноважений ним орган можуть оскаржити її рішення до суду в десятиденний строк з дня вручення їм виписки з протоколу засідання комісії чи його копії. Рішення КТС підлягає виконанню власником або уповноваженим ним органом у триденний строк по закінченні десяти днів, передбачених на їх оскарження.

- І тоді до спору підключиться виконавча служба?

- Власне! У разі невиконання власником або уповноваженим ним органом рішення КТС у встановлений строк працівникові КТС підприємства, установи, організації видається посвідчення, що має силу виконавчого листа (стаття 230 КЗпП України).

На підставі посвідчення, пред’явленого не пізніше тримісячного строку до районного, міського (міста обласного значення), районного у місті відділу державної виконавчої служби, державний виконавець виконує рішення комісії по трудових спорах у примусовому порядку.

До слова, посвідчення не видається, якщо працівник чи власник або уповноважений ним орган звернувся у встановлений строк із заявою про вирішення трудового спору до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду.

Розмову вів Лесь ВИКОНАВЕЦЬ.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

  • Немає схожих публікацій
Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress