ДІТИ ВІЙНИ СВОЄ… ВІДВОЙОВУЮТЬ

В Городоцькому районі велика когорта краян із статусом “дитина війни”. Як правило, пенсії цієї категорії невеликі. Тому народжені під час Другої світової (тепер вже не діти) використовують будь-які можливості, аби підвищити своє… животіння. Закон дозволяє, але через суд. Відтак, починаючи з минулого року, більше десяти краян звернулися за справедливістю до суду. Та не все так просто! Як вирішуються ці питання – інформує державний виконавець Ю.Копилко (на фото):

- Держава Україна здійснює соціальний захист “дітей війни” в особі державних органів.

Згідно ст. 6 ЗК України “Про соціальний захист дітей війни” від 18.11.04 р. зі змінами від 16.03.10 р. особам, які маюсь статус “дітей війни”, повинна виплачуватись щомісячна грошова допомога у вигляді надбавки до пенсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком.

В ст.7 Закону передбачено, що фінансове забезпечення державних соціальних гарантій (надбавки до пенсії), здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Для захисту свого права на отримання надбавки як “дитина війни” особі потрібно звернутися до суду з позовною заявою про перерахунок пенсії та виплати щомісячної надбавки до пенсії як “дитині війни”, та , якщо потрібно, за поновленням строку позовної давності.

- Люди звертаються?

- З 2010 року і по сьогодні в районний суд звернулося 12 осіб з цим статусом. Однак, як свідчить практика, районне управління ПФУ оскаржує рішення суду першої інстанції, а справи надсилаються до апеляційної інстанції для перегляду. І лише після повернення справи із апеляційного суду рішення районного суду, як правило, залишаються в силі та підлягає виконанню.

Відтак, станом на даний час усі 12 виконавчих проваджень районним управлінням Пенсійного фонду задоволені..

- Що треба, аби відстояти свої права?

- Насамперед звернутися до суду. А вже потім для отримання даної допомоги особа із статусом “дитини війни” вже із документом (рішенням, виконавчим листом) звертається до виконавчої служби для примусового виконання рішення суду. У свою чергу, Державна виконавча служба у випадку відповідності виконавчого документа вимогам Закону України “Про виконавче провадження” приймає його до свого провадження та вживає усіх заходів для своєчасного та повного виконання рішення суду.

Досвід підтверджує, що виконання таких рішень у більшості випадків здійснюється Пенсійним фондом України і позивачам таки нараховуються та виплачуються доплати, згідно із рішенням суду. Відтак, особи з даним статусом, позов яких був задоволений, у подальшому щомісячно одержують 30-відсоткову доплату.

Записав Лесь ВИКОНАВЕЦЬ.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

2 коментарі к “ДІТИ ВІЙНИ СВОЄ… ВІДВОЙОВУЮТЬ”

  1. Роман Тарнавчик коментує:

    У соціалістів є хороші перспективи, якщо поталанить протянути закон подібний до діти війни, ЖЕРТВИ ПЕРЕБУДОВИ !

  2. Tup коментує:

    Шукайте в інтернеті повний текст цього позу за ключовими словами. Видповідати має наш шановинй президент

    До Вищого адміністративного суду України
    01029, м. Київ, вул. Московська,8, корп. 5

    ПОЗИВАЧ: _______________
    __________ (адреса, засоби зв’язку)

    ВІДПОВІДАЧ: ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ
    Янукович Віктор Федорович
    01220, м. Київ, вул. Банкова, 11
    тел. (044) 255-73-33

    ТРЕТЯ ОСОБА, ЯКА НЕ ЗАЯВЛЯЄ САМОСТІЙНИХ ВИМОГ,
    НА СТОРОНІ ВІДПОВІДАЧА: Пенсійний фонд України
    01601, м.Київ-14, вул.Бастіонна, 9
    E-mail:pf-it@gu.kiev.ua
    факс 284-73-37

    ____ _______ 2011 року

    ПОЗОВ
    про визнання протиправною бездіяльності Президента України та зобов’язання вчинити певні дії

    ВСТУП

    ___ ___________ 2011 року на моє звернення до Президента України щодо соціального захисту дітей війни я отримала відповідь з Департаменту у справах людей похилого віку та соціальних послуг Міністерства праці та соціальної політики від __________2011 р. під номером ____________, підписану Директором цього департаменту _____________, зі змісту якої я вбачаю, що з боку Президента України має місце протиправна бездіяльність і він не виконує обов’язки, покладені на нього Конституцією, оскільки в зазначеній відповіді вказано, що соціальне забезпечення дітей війни здійснюється за рахунок Державного бюджету та на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 28.05.2008 р. № 530 “Про деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян” відповідно до якої дітям війни підвищення до пенсії проводиться у розмірі 49,80 гривень. Після отримання такої відповіді я була змушена провести вивчення ситуації щодо виплат дітям війни, оскільки зрозуміла, що мене обманюють, і мої права було порушено, про що я не здогадувалася, оскільки не мала підстав не довіряти чи мати сумніви в законності діяльності Пенсійного фонду України, а також Президента України, як представників Української держави.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress