БЛАГОДАТНИЙ ВОГОНЬ З ЄРУСАЛИМА

Благодатний вогонь зійшов в суботу, 23 квітня, в храмі Гробу Господнього в Єрусалимі (на фото).Вогонь зайнявся в кувуклії, каплиці усередині храму, над кам’яним ложем, на якому покоїлося у Велику суботу Тіло Христа.

За традицією, всі свічки і світильники в храмі були згашені заздалегідь. Після того, як диво сходження вогню відбулося, патріарх Феофіл передав Благодатний вогонь віруючим. З року в рік в храм Гробу Господнього в Єрусалимі з’їжджаються тисячі паломників для того, щоб стати свідками сходження Благодатного вогню, який з’являється у відповідь на молитви тисяч вірян.

Храм Гробу Господнього був побудований в IV сторіччі наший ери на місці, де завершився земний шлях Ісуса Христа. Сьогодні храм ділять декілька християнських церков. Велика частина святинь належить Єрусалимській православній церкві, є також – вірменський, коптський, сірійський і францисканскій. Самим священним місцем храму вважається кувуклія, каплиця над Гробом Господнім. У ній знаходиться кам’яне ложе, де покоїлося Тіло Спасителя після розп’яття і до Його чудового Воскресіння.

До цих пір сходження Благодатного вогню не було пояснене з наукової точки зору, і його поява в храмі Гробу Господнього як і раніше сприймається багатьма як диво. Християни вірять в божественне походження вогню і в те, що він займається по молитвах паломників і православного патріарха.

Церемонія отримання Благодатного вогню називається литанією і складається з низки ритуалів, серед яких перевірка кувуклії на наявність джерел вогню і опечатання входу в каплицю великою восковою печаткою.

Неодмінними учасниками церемонії є представники вірменського, коптського і сірійського духівництва, які з’являються у супроводі кавасів, стражників у турецькій формі, які з якнайдавніших часів наймалися для охорони християнських процесій. За звичаєм каваси під час проходу крізь натовп стукають спеціальними палицями об кам’яні плити храму. У дійстві також бере участь і арабська православна молодь, яка уривається в храм, сидячи на плечах один у одного, з криками і барабанним боєм. Вигуки арабської молоді це молитви, в яких вони просять Господа дарувати віруючим Благодатний вогонь. Вважається, що таке нестримане, але щиросерде звернення також угодне Богові. Шум натовпу, вигуки арабської православної молоді і стукіт палиць кавасів створює в храмі незабутню атмосферу ритуального свята.

Опівдні починається Хресний хід від Єрусалимської патріархії до входу в кувуклію. У неї вносять велику лампаду, в якій повинні зайнятися вогонь і 33 свічки, по числу років земного життя Ісуса Христа. За багатовіковим звичаєм, Єрусалимський патріарх входить в каплицю в одному полотняному підряснику. Це робиться для того, щоб всі присутні змогли переконатися, що він не проносить з собою ні сірники, ні запальнички, ні будь-які інші предмети для добування вогню. Після того, як патріарх входить в кувуклію, вхід опечатують, і починається очікування дива сходження Благодатного вогню. Воно може тривати від декількох хвилин до декількох годин. Віруючі, які в цей час знаходяться в храмі також моляться про сходження Святого вогню і каються в своїх гріхах.

За переказами, якщо Благодатний вогонь не зійде, це стане жахливою ознакою для всього людства, а присутні в храмі загинуть.

Сьогодні увечорі Благодатний вогонь прибуде в Україну і розійдеться нашими церквами.

За матеріалами з Інтернету.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

  • Немає схожих публікацій
Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress