КІНЕЦЬ ЕПОХИ: ЗАКРИЛИ ПОШТОВЕ ВІДДІЛЕННЯ “ЧЕРЛЯНИ”

Днями з’явилося про це оголошення (на фото) з відповідним наказом на місцевій зупинці маршрутки. Старше покоління забило тривогу: як так, хто видаватиме пенсію, кореспонденцію тощо? На запит людей відреагувала редакція “ТЕРЕНИ+” й почала вивчати це питання. В підсумку з’ясувалася й коротка історія цієї пошти.

Так, поштове відділення в тодішньому військовому містечку було відкрито у 1961 році. Через шість років після введення в експлуатацію збудованого тут військового летовища, яке проіснувало до початку 2000-х. Усі ці роки воно обслуговувало як військових, так і мешканців сусіднього села Черляни. З того часу незмінно було розміщене в одному й тому самому приміщенні, щоправда, в якийсь час змінило координати входу.

На день закриття поштове відділення “Черляни” забезпечувало доставляння пенсії 72 пенсіонерам, половина з яких проживає на вулиці Авіаційній м. Городка (в колишньому військовому містечку), а ще – рекомендованих листів, товарів з Китаю, газет (всього 70 передплатникам), квитанції на оплату комунальних послуг тощо.

Попри значне зменшення в останні роки навантаження з доставляння, плинність кадрів, відділення й досі користувалося попитом споживачів. І ось сталася неприємна для них новина.

Відтак автор цих рядків вирішив поцікавитися, чому закрили відділення й що з цього приводу думає місцева влада? На перше запитання зголосився дати відповідь начальник Центру поштового зв’язку Новояворівськ Львівської дирекції АТ “Укрпошта” Петро Шипка, в підпорядкування якого й знаходилося це відділення.

- Наказ про його закриття видала Львівська дирекція, ми тут ні до чого, – дуже обережно почав роз’яснення пан Шипка. – Якщо вас цікавить моя думка, то я можу сказати таке: закрилося відділення насамперед через нерентабельність. Другою причиною було відсутність договору між Городоцькою міською радою та Львівською дирекцією на продовження оренди приміщення і нарешті остання причина – визначення як оптимальної пересувної доставки. До того ж була кадрова проблема: останнім часом досить важко було знайти добросовісну людину на місце начальника відділення.

В соціальному аспекті, зрозуміло, закриття пошти людям не подобається. Старшим особам їхати з Черлян чи тієї ж вулиці Авіаційної, що за три кілометра, в Городок буде важко. Але! Запрацює інша система.

Ви питаєте, як тепер здійснюватиметься доставка пенсій, кореспонденції, газет, товарів, квитанцій тощо. Цим усім з 1 березня 2022 року, відповідно до графіка: вівторок, четвер, субота – займатиметься листоноша, яка обслуговуватиме згадані населені пункти.

Отже, позиція поштового керівника зрозуміла.

Позицію ж міської влади Городка виголосив заступник міського голови Любомир Комнатний, в якого я насамперед поцікавився, з чиєї ініціативи не був продовжений договір оренди?

- Ініціативу не виявила Львівська дирекція “Укрпошти”, – пояснив пан Комнатний. – Договір закінчився 1 січня поточного року. Ми за два місяці наперед письмово звернулися до них щодо продовження оренди на нових умовах, відповідно до діючого законодавства, яке зараз ринкове й не надає нікому привілеїв (як це було донедавна з поштою). Натомість за цей час не отримали ніякої відповіді. Певно через те, що “Укрпошта” визначилася зі своєю новою стратегією діяльності, за якою віддається перевага мобільним робочим групам.

Звичайно людям це не подобається. Знаю, в Поріччі, Завидовичах, Долинянах тощо місцеві мешканці вимагають повернення відділень. Та місцеві органи влади зараз мають менше впливу, ніж колись мали райдержадміністрації й, на сьогодні це не наша компетенція.

Ось такі пояснення відповідних керівників. Зрозуміло, що усе нове важко сприймається, особливо, коли це стосується старшого покоління, на яке сьогодні, на жаль, мало хто звертає уваги. А дарма! Є народна мудрість: молодими будуть усі, а старість – це привілей! Так виходить, що в нас цей привілей не поважають?! Куди ж ми рухаємося?!

Олександр АНДРУЩИШИН. Фото автора.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

  • Немає схожих публікацій
Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress