ЗАСЕКРЕЧЕНА ЛІКВІДАЦІЯ… ОЩАДКАСИ

Перед початком повномасштабної агресії росії в колишньому військовому містечку біля міста Городка, що на Львівщині, збиралися зачинити назавжди поштове відділення. Щоправда, тоді вдалося спільними зусиллями влади міста, керівництва пошти в Новояворівську та редакції “ТЕРЕНИ+” зберегти це відділення, яке успішно працює донині, хоч проблем в ньому не поменшало. Та пригоди із ліквідацією місцевої інфраструктури не закінчилися. Тепер під загрозою зникнення опинилося відділення “Ощадбанку” (на фото).

Чутки про зачинення цього відділення на вулиці Авіаційній міста Городка (цей масив знаходиться за межами міста) з’явилися раптово десь пів місяця тому. Мешканці цього понад чотиритисячного, а з внутрішньо переселеними особами ще більшого ексклаву, були заскочені такою новиною й почали припускати, яка ж причина ліквідації потрібної їм установи. Почали дзвонити на гарячу лінію “Ощадбанку”. Дехто з додзвонювачів стверджував, що там казали, що в столиці ніякого рішення не приймали про ліквідацію згаданої установи. Мовляв, це ініціатива на місцях. Відтак у людей з’явилася версія, що влада продала це приміщення. Автор цих рядків особисто дзвонив на згадану “гарячу лінію” з проханням не зачиняти відділення й, під час діалогу оператор Роман, прийнявши звернення (на більше він не має повноважень), пообіцяв, що обов’язково вкаже, що я хочу почути відповідь на свій дзвінок, але станеться це не раніше, ніж через місяць, згідно з чинним законодавством. Роман про ніяку місцеву ініціативу не згадував. Він же просто приймає звернення з мобільного телефону. Тобто проблема почала обростати чутками та здогадами.

Щоб з’ясувати справжню причину ліквідації цього відділення та позицію влади Городка, редакція “ТЕРЕНИ+” одразу звернулася за коментарями. В першу чергу до першого заступника міського голови м. Городка Любомира Комнатного.

- Насамперед, – пояснив посадовець, – хочу наголосити, що міська рада не впливає на рішення комерційного чи державного банку. Водночас повідомляю, що від керуючого міським відділенням Ощадбанку до нас надійшла пропозиція встановити на Авіаційній банкомат з терміналом. Якщо у мешканців є інші пропозиції, то, будь ласка… пишіть звернення, збирайте підписи, а ми розглянемо.

Отже, позиція місцевої влади зрозуміла. А ось позиція керуючого установами “Ощадбанку” на території колишнього Городоцького району Богдана Денеги, м’яко кажучи, здивувала. В першу чергу – засекреченістю. Пан Богдан одразу поспішив із заявою, що жодних коментарів з приводу ліквідації відділень на Авіаційній та у Великому Любіні не даватиме через банківську таємницю. Та в короткій розмові таки вдалося дещо дізнатися.

- Ліквідація відділення на Авіаційній – не моя ініціатива, – пояснив він. – Є наказ правління “Ощадбанку”, який я до кінця року маю виконати. На Авіаційній, до речі, відділення припинить свою діяльність вже до кінця цього тижня.

- Можете показати цей наказ?

- Ні!

- Чому?

- Це – таємниця.

- Знаєте, така стаємниченість не зрозуміла. Природно, викликає запитання й наштовхує на недобрі припущення. Не зрозуміло також й те, що “Ощадбанк”, який у недалекому минулому в намаганні наростити клієнтуру йшов ближче до людей, тобто ще недавно розширював свою присутність на території громад, що входили в колишній район, тепер різко змінив тактику (причому в засекреченому режимі) та відмовляється від своїх активів і відповідно від клієнтів.

- Колись було так, але зараз… Не я приймаю рішення. Закриття відділень у таких населених пунктах як Великий Любінь, Суховоля, Мшана, Авіаційна Городка – реальність сьогодення. Щоб краще мене зрозуміли, поясню таке: існує чотири категорії відділень. Перша – найвища. На Авіаційній відділення віднесено до останньої, четвертої категорії. Так ось! У Львові закривають два відділення, котрі віднесені до другої категорії. Розумієте?! Що ж казати про четверту. Тобто на території колишнього Городоцького району залишиться два відділення: в Городку й Комарному… А ні! Ще на митниці на Довжанці.

- Поясніть, приміщення, в якому знаходиться відділення на Авіаційній, на вашому балансі?

- Так.

- Що з ним буде?

- Не моя компетенція.

- Ви напевно чули, що люди в цьому масиві не згодні з ліквідацією. Дзвонили на “гарячу лінію”, збирали й продовжують збирати підписи. Чому їх ніхто не чує?

- Не я приймаю рішення.

- Кажуть, ви збираєтеся залишити там банкомат, а хто пояснюватиме людям, коли з ним виникнуть проблеми? Донедавна це робила працівниця відділення. Усі були задоволені.

- Банкомат і термінал ми збираємося встановити в магазині… Здається, “Продуктова комора”. Будемо просити когось з продавців цього магазину допомагати. Це все, що я можу сказати.

Ось такі новації чекають мешканців Авіаційної та сусідніх сіл, які віддавна користуються цією інфраструктурою. Тим часом у вівторок, 9 листопада, в Городоцькій міській раді було зареєстровано звернення з проханням і вимогою не зачиняти установу, яке підписали 182 мешканці, а вже в середу, 10 листопада, ощадкаса на Авіаційній зачинилася. Людей це дуже обурило! Проте збір підписів не припинився. Місцевий люд налаштований шукати захисту у керівництва держави. До слова, є думка, що перед приватизацією “Ощадбанк” позбувається своїх активів. Куди підуть кошти з їх продажу — не відомо. Але зрозуміло одне — про людей ніхто не думає, а вони дуже не задоволені й обурюються, чому не було громадського слухання з цього приводу?!

У підсумку буде знову винна влада, адже в розумінні пересічного громадянина: влада відповідає за все!

Ми усі переживаємо нелегкі часи, готові терпіти непереборні труднощі, але не створені на рівному місці – засекречені – не відомо у чиїх інтересах.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress