ЗВЕРНЕННЯ БІБЛІОТЕКАРІВ

Днями стало відомо, що Городоцька міська рада має намір скоротити чисельність бібліотечних працівників у місті Городку і навіть перевести сільських працівників книгозбірень на половину ставки. Цей намір викликає здивування в міської та сільської інтелігенції, в громадськості, адже бібліотеки, як і культура в цілому – в останні роки й так фінансувалися за залишковим принципом. А тепер ще й скорочення і урізання мінімуму. Бібліотекарі з цього приводу звернулися до депутатів, яке на сьогоднішній сесії зачитала керівник міської публічної бібліотеки для дітей Марія Раба (на фото). Нижче друкуємо слова відчаю й здорового глузду.

Шановні пані та панове!

Сьогодні ми б хотіли привернути вашу увагу до перспективи функціонування бібліотек, які знаходяться у нашій громаді.

Всі ми боремося за європейські цінності, на виборах агітували за них і обіцяли виборцям іти цим шляхом.

Шановні депутати, подумайте ще раз, як покращити, не знищивши бібліотечні кадри, бо на пів ставки якісної роботи не буде і ми скотимося до часів феодалізму. Говорячи про недостатньо ефективну роботу бібліотекарів, потрібно думати, як покращити роботу, а не скорочувати працівників.

Якщо хтось погано працює, замініть, є багато мудрих, кмітливих, які будуть працювати з ентузіазмом. Економія на бібліотекарях для бюджету громади буде зовсім невеликою, а постраждають від цього всі жителі громади. Для прикладу, залишивши двох працівників в публічній бібліотеці для дітей м. Городка, це, можна сказати, нічого не залишити. Адже ми є центром Городоцької громади для 26 бібліотек сіл, тому обов’язково має бути мінімальний штат, зокрема – методист дитячого профілю, в обов’язки якого входить надання методичної та практичної роботи бібліотекам сіл у роботі з дітьми. Це допомагає підготувати необхідні юнацькі кадри для проведення районних, обласних та всеукраїнських конкурсів й для інших заходів. Тобто потрібно консультації підготовлених спеціалістів, які координуватимуть усю цю діяльність, спрямовуватимуть її у правильне русло.

Щоб зробити якісний продукт для дітей, хоча би елементарну постановку лялькової вистави, потрібно як мінімум 4 працівники. Хочемо нагадати, що у 1944 році, коли була війна, голод, холод, розруха, в м. Городку була створена перша дитяча бібліотека за адресою – вул. Майдан Гайдамаків, 28 (2 поверх), в якій уже тоді працювали 4 бібліотекарі і в дорослій бібліотеці (за адресою – вул. Майдан Гайдамаків, 16 (2 поверх), де також працювали 4 працівники. І це в тих надзвичайно непростих умовах.

На сьогоднішній день роль бібліотек в Європі набагато збільшилась. Вони, як і ми, розширили свої функції. Тепер – це книгозбірні, де не тільки можна обміняти книжку, але це місце проведення дозвілля. Тут працюють клуби за інтересами, проводяться культурно-просвітницькі заходи, організовуються екскурсії у видатні історичні та літературні місця.

За всі роки Незалежності України економили на книжках, газетах і навіть – на опаленні. Роками нищили культуру. Бібліотекарі весь цей час тільки захищалися від влади, тому що умови не покращували, а тільки скорочували працівників. І зараз, замість того, щоб будувати реальну економіку, а не заощаджувати на українцях, проводити реформи для людей, а не за рахунок людей, відкривати нові робочі місця, боротися із зарплатами в конвертах, нищать культуру.

Сьогодні скорочують бібліотекарів через економію коштів і переводять на 0,5 ставки, а завтра скоротять вчителів, тому що вони не потрібні, бо навчанням дітей з початкових класів займаються репетитори. А далі підуть під скорочення медичні працівники, адже смертність зростає.

Шановні депутати, подумайте, що наше завтра залежить від того, що ми зробимо сьогодні. Поспіх рідко буває добрим. Самий тяжкий гріх – це скривдити слабшого, бо це найлегше зробити. Не будемо чинити зла під видом добра, бо хіба це добро – скорочувати бібліотекарів.

Любити сало, вдягати вишиванку, не любити москалів – це ще недостатньо для українського патріота. Найбільша мудрість – не робити дурниць. Ідеал не можливий, але можна зробити крок до нього.

Нація без культури – це не народ, а населення. Хто збереже звичаї, традиції, культуру, обряди, як не бібліотекарі?

І сьогодні, в день католицького Благовіщення, проявіть мудрість і принесіть благу вість для бібліотекарів і для громади.

Працівники публічної бібліотеки для дітей Городоцької міської ради.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

  • Немає схожих публікацій
Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress