ЧИ ВРЯТУЄ ВЕЛИКОЛЮБІНСЬКУ ЛІКАРНЮ ПЕРЕПРОФІЛЮВАННЯ?

У смт Великий Любінь після утворення об’єднаної територіальної громади місцева гордість – лікарня на сорок ліжко-місць з бальнеологічними послугами – закрита ось вже декілька років. Великолюбінцям така перспектива не подобається. Що ж далі? За коментарем ми звернулися до голови Городоцької РДА Володимира Ременяка (на фото).

- Після створення об’єднаної громади, – розповідає очільник району, – постало питання фінансування цього закладу другого рівня надання меддопомоги за рахунок її коштів. Виявилося, що самотужки громада це зробити не може. Тоді було прийнято спільне рішення, щоб ми не опинилися протягом двох-трьох наступних років перед фактом закриття цієї установи, ми маємо її перепрофілювати. Відповідно сесією місцевої ради та обласної ради ця лікарня передана у структуру Львівської обласної клінічної лікарні, як відділення реабілітації й відновлювального лікування. На майбутнє це дозволяє говорити те, що профіль закладу ми змінюємо, але він залишається в системі охорони здоров’я.

- Це в перспективі. А чи можна буде лікуватися там місцевому люду?

- На даний час в місцевій амбулаторії загальної практики сімейної медицини створено сім ліжок денного стаціонару. І люди, які мають потребу лягти туди, щоб взяти крапельницю, пролікуватися, мають таку нагоду. Стоїть зараз питання і, депутати місцевої ради визначаються щодо створення в амбулаторії цілодобового посту. Це дозволить, що кілька цих ліжок будуть цілодобовими.

- А що ж з лікарнею?

- Якщо говорити про те, що заклад буде працювати як відділення реабілітації та відновлювального лікування на сорок ліжок, як в перспективі планується, очевидно, що буде можливість там госпіталізувати і хворих того профілю з числа місцевих мешканців. Тому що загально терапевтичних, неврологічних місць там не буде передбачено. Це важко потягнути бюджету селищної ради.

- Чому перспективне відділення досі не розпочало діяти?

- Це – друга річ. На даний час є труднощі. Тому що ось це відділення реабілітації не запрацювало на повну потужність, бо стоїть питання закупівлі устаткування..

Великолюбінська селищна рада з перехідних лишків субвенції за 2018 -2019 роки прийняла рішення про субвенції обласній клінічній лікарні у розмірі 800 тис. грн. А сесія обласної ради, яка відбудеться 12 березня, має затвердити цю субвенцію. І після цього закуповуватиметься необхідне медичне обладнання для відновлювального лікування та реабілітації. Це для осіб, які після гострого періоду інсультів й інфарктів. Тобто саме у Великому Любені буде надаватися така послугу для потреб мешканців цілої області.

- Колись санаторій надавав такі послуги…

- Колись санаторій. Але ми зараз думаємо про майбутнє згаданого закладу в Любені. Бо вижити лікарні другого типу стаціонарному відділенню у невеликій громаді (відносно маленькій громаді) наступних два-три роки не буде можливим.

- Тобто раз бюджет селищної ради не дозволяє утримувати, то…

- Саме так. Вони би утримували зі свого бюджету, якщо б отримували якусь частину субвенції.

- А що зараз з цим закладом? У якому він стані?

- Люди не скороченій… І зараз перебувають в статусі…

- За свій рахунок?

- Не за свій рахунок. Це називається інакше – вимушений простій з вини працедавця. Вони отримують дві третини від їх посадових окладів до періоду…

Думаю, це питання кількох місяців (до півроку), коли там буде встановлене устаткування. Вони пройдуть перекваліфікацію. І ці працівники, а там понад 50 чоловік штатних одиниць, будуть надавати послуги тільки вже в межах відновлювального лікування й реабілітації. І це дуже добре, що в Любіні буде такий заклад, бо на перспективу там планується відкриття бальнеологічне відділення, яке не було добудоване. Там є природний компонент сірководень і, мені здається, що коли це усе запрацює і, Любінь гарантовано збереже в себе цей медичний заклад. Правда перепрофільований. Бо терапевтичні, неврологічні послуги другого рівня будуть надаватися Городоцькою ЦРЛ, дляякої зараз добудовується терапевтичне відділення

Я розумію, що в кожному селі хотілося б мати кілька ліжок, але ми маємо розуміти… чотири з половиною тисячі населення…

- Більше ніж у Комарному…

- Це не є багато Повірте, це не є багато. В Польщі аналогічно другий рівень не може собі дозволити і витрачати бюджетні гроші.

Зрозуміло, що на сьогоднішній день є незадоволення особливо людей старшого віку. Людей які звикли, що в селі є лікарня і ця лікарня будувалася ще за колгоспні кошти. А зараз у них буде менше можливості утримувати таку послугу. Хоча я переконаний, якщо там працюватиме медичний заклад, то конче знайдеться п’ять-шість… десять ліжко-місць для місцевих. Повірте, коли цей заклад працював попередні роки, там ніколи 40 людей не лежало.

- Хто там лежав, залишився із дуже гарними спогадами. Бальнеологія… як на курорті.

- Ну це були інші роки, тому з точки зору медичної реформи… Я вважаю, що ми йдемо дуже правильним шляхом. І ми маємо розуміти, якщо хочемо отримати висококваліфіковану медичну допомогу, а не мати армію медичних працівників з низькою зарплатою, то нам треба трошки коригувати кількість таких закладів.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress