ХОЛОДНА АМБУЛАТОРІЯ

Медичний заклад у колишньому військовому містечку біля Черлян (тепер вул. Авіаційна Городка) за увесь, хоч і невеликий термін, існування ще такого холоду не переживав. Причому і в прямому і в переносному сенсі. Річ у тім, що після закриття місцевої котельні амбулаторія сімейної медицини залишилася без опалення. Ще немає морозів, тому ситуація ніби не тягне на критичну. Проте відсутня й перспектива, що стан справ налагодиться, коли вони прийдуть, адже на альтернативний обігрів медзакладу бракує грошей. На обслуговуванні амбулаторії біля чотирьох тисяч пацієнтів, з яких близько 800 це – діти. Як працювати персоналу у холодних та відсирілих стінах, як обстежуватися хворим, особливо малечі, в приміщенні, де й одягнутому далеко некомфортно? З’ясувати це й взялася редакція “ТЕРЕНИ+”. Вислухали волання страждальців – медпрацівників: зав амбулаторією Руслану Євсюгову (на першому фото внизу) та сімейного лікаря Валерія Ніконорова (на другому фото внизу).

- З літа БУ №2 був скерований лист на ім’я головного лікаря ЦРЛ щодо припинення в опалювальний сезон обслуговування амбулаторії системою центрального опалення, – зазначила пані Євсюгова. – З того часу був підготовлений проект на автономне електроопалення. В кожному кабінеті планували встановити по батареї, приїздили, заміряли. Складений кошторис на 50 тис. грн. Так минуло літо. Ми жевріли надією… Та справа затягнулася до холодів. Врешті, 14 листопада сесія райради виділила 60 тис. гривень, перекинувши з іншої статті бюджету. Та ситуація не міняється.

- Тепло в амбулаторію не подається з початку опалювального сезону, – констатує пан Валерій. – Ми зверталися до нашої влади. Але почули дивні речі. Виявляється, вони не знали, що котельня не буде працювати. Я маю на увазі райдержадміністрацію.

- В останні дні в мене в кабінеті температура не піднімається вище 9-13 градусів тепла. – скаржиться пані Руслана. – Так це ще не було морозів! Чи можна працювати за такого температурного режиму?!

- Як проводити щеплення місячній дитині? – риторично запитує пан Валерій. – Є графіки, які треба виконувати, але температура не дозволяє. Яка мама роздягне немовля в такому холоді?! Словом, ситуація критична. В себе в кабінеті встановив обігрівач. Сидиш біля нього – гріє. А приходиш наступного дня – поки нагріє… Кожного ранку та сама ситуація. Водночас, щодня кількість пацієнтів збільшується… Ми практикуємо відвідувати хворих вдома. Та щеплення знов-таки я не маю права проводити вдома і навіть у своєму кабінеті. А наші процедурний та фізкабінет вже давно перетворилися на холодильники. От гляньте на стіни. Вони вкриваються грибком, який від холоду розростається на очах (і ми тим всім дихаємо), стіни сиріють, тріскають, плитка відпадає.

- Ви кажете обігрівач, – додає пані Євсюгова.- Не кожен може викласти 300-400 грн. за нього.

- Так власне хтось міг би подбати, враховуючи становище, – висловлює побажання пан Ніконоров, – запропонувати хоча б централізовану закупівлю обігрівачів. Та де там. Робиться вигляд, що такої проблеми не існує!

- Ми вже самі почали хворіти, зокрема наша медсестра злягла з нирками, – бідкається завідуюча. Якщо так далі піде, то ніхто тут не всидить, сюди не підуть і хворі…

Ось так характеризують клімат амбулаторії й ставлення до проблеми медики. Що скаже влада?

Записав Олександр АНДРУЩИШИН.

В кабінеті таки лише 13 вище нуля.

Грибок “росте” на очах.

Росте грибок і біля тапчану для пацієнтів.

Перепади температури оголюють стіни.

Тріщить і стеля….

Фото автора.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

  • Немає схожих публікацій
Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress