ДОСТУП ГАРАНТОВАНО, АЛЕ… В ТУМАНІ

9 травня набув чинності закон “Про доступ до публічної інформації”, про який (з моменту його прийняття) і досі не перестають дискувати ані політики, ані журналісти. А що він дає пересічним громадянам і чи готова влада на місцях виконувати його у повному обсязі? Коментар для часопису “ТЕРЕНИ+” дав начальник управління юстиції Городоцького району Є.Сухович (на фото).

- На мій погляд, – констатує пан Євген, – закон корисний як для засобів масової інформації, так і для громадян, бо дозволяє отримувати від владних органів інформацію, що є цікавою для будь-якої особи чи представників ЗМІ. Це – значний поступ. Адже тепер керівник будь-якого рівня зобов’язаний у п’ятиденний термін дати відповідь на ваш запит. Чи то про виділення земельних ділянок, їх продаж, чи то про розподіл бюджетних коштів, чи то про володіння комунальним майном та осіб, які його отримали і на яких підставах. Тепер будь-хто з платників податків, мешканців району має право знати, куди йдуть ці кошти.

- Чи не замало п’яти днів?

- Законодавець визначив такий термін, але передбачено й його збільшення до 20 днів. У тому випадку, якщо підготовка відповіді потребуватиме більше часу. Та навіть за таких умов орган, в який звертається громадянин, зобов’язаний у перші п’ять днів повідомити запитника про причину затримки відповіді.

- Це все безкоштовно?

- Відповідь до 10 сторінок – безкоштовна. А коли більше знадобиться паперу, то передбачена платня. Вартість її також ще не встановлена. Повинні бути відкриті й рахунки органами влади для отримання такої оплати. Гадаю, це недалека перспектива. Відтак, якщо громадянин не заплатить – не отримає відповіді.

-  А якщо орган влади не хоче дати відповідь?

- У такому випадку не уникнути відповідальності. Приміром, сільський голова проігнорував чийсь запит. Тоді громадянин повинен звернутися до сесії сільської ради або ж одразу до суду, який і зобов’яже голову дати відповідь.

- Виходить якась тяганина… А чи передбачена відповідальність для незаконослухняних керівників?

- Наразі – ні. Покарання теж, сподіваюся, будуть прописані у Кодексі про адмінпорушення. Загалом, ми на даний час не маємо відповідей на багато запитань, які ставите ви і які виникають у нас. Зрозуміло, для виконання цього закону в органах влади мають бути виділені окремі спеціалісти, передбачене додаткове фінансування (на той же папір). Має бути встановлена і форма зразка запиту.

- Скажіть, а в органах влади району на даний час створені такі відділи?

- Ні, не створені. Хоча… ми орієнтовно знаємо, хто займатиметься цими питаннями. Відтак контролюватимемо виконання згаданого закону.

Розпитував Лесь ПРАВНИК.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress