ХОЛОДНЕ СВЯТО…

Муніципалітет Городка в кінці грудня і перші два місяці нового року засипали скаргами на відсутність тепла мешканці колишнього військового містечка біля с.Черляни (з 2001 року вулиця Авіаційна райцентру). Люди в холодних домівках провели новорічно-різдвяні свята, практично увесь січень. Холодними батареї залишалися й на початок лютого. В зимних багатоповерхівках писалися індивідуальні та колективні скарги… Марно! Бездіяльність мерії спровокувала зневіру. Доведені до відчаю мешканці, готові були на крайні заходи. Та от тут то владоможці й почали активні дії, проводячи роз’яснювальні зустрічі з жителями. Мовляв,обладнання та тепломережі старі. Відтак є потреба або в їх реконструкції, або у переході на індивідуальне опалення, але за умови, що заяви напишуть усі без винятку власники та наймачі квартир у панельних будинках, які й мають проблеми не лише із відсутністю тепла , а й з отриманням дозволу на встановлення індивідуального опалення. А це – понад 800 квартир!

Мерія, пожинаючи плоди неналежної завчасу уваги до проблем цього масиву, намагалася алярмово латати необ’ємне. Та належні гігакалорії так і не поступали у помешкання скаржників. Зима таки спитала, де літо було. Але спитала не в халатних керівників, а в немовлят та мам, старих та немічних цієї вулиці. Ті, хто здатен дати собі раду, пробували спитати з посадовців на стихійних зібраннях, та, з дозволу сказати, з відповідальних осіб, як з гусака вода. Що ж чекає збідований люд Авіаційної?!

Як повідомив міський голова райцентру І.Саган, у зв’язку із катастрофічною ситуацією, що склалася цьогоріч із теплопостачанням на вулиці Авіаційній, мерія почала (щойно! – авт.) розглядати можливість переведення панельних осель на індивідуальне опалення. Причому індивідуальне передбачає не лише автономне опалення, а й персональне фінансування. Хотіли – робіть! Іншими словами, влада райцентру вирішила перекласти проблему на самих жителів.

- Ми не ставимо так питання, – віднікується пан Саган. – Зараз проводимо збір заяв від мешканців, які хочуть автономно обігрівати власні оселі. Тобто хочемо знати скільки жителів готові до такої процедури. Ми зацікавлені, щоб їх було якнайбільше. А краще, щоб всі. Це дозволить нам прийняти остаточне рішення – центральне чи індивідуальне опалення буде на Авіаційній. Якщо всі висловляться за індивідуальне, то ми закриємо котельню. За іншої умови нам треба буде її реконструювати, на що потрібно півмільйона гривень. Причому цих коштів щойно вистачить на часткову реконструкцію котлів та виведення тепломереж з-під землі. Це також рішення! Та все ж розраховуємо на масову готовність до індивідуального опалення.

- Звідки мешканці братимуть кошти на переобладнання системи, адже за найскромнішими підрахунками на встановлення автономного опалення потрібно понад десять тисяч гривень. А де кошти на проекти, на димоходи, на реконструкцію газових мереж тощо?

- Ті, хто має можливість за власний кошт встановити автономні котли, будуть робити самі. А тим, хто неспроможний – допомагатимемо. Як? Про це говоритимемо згодом. Крім цього, кошторисно-проектну документацію на кожен будинок виготовлятимемо за бюджетні кошти. До речі, я не беруся зараз говорити, скільки це коштуватиме, адже щойно звернувся до обласного проектного інституту, аби спеціалісти дали висновки, як встановлювати індивідуальне опалення в панельних будинках, де непередбачені димоходи. І лише після їх пропозицій будемо обговорювати кошторис. Зрозуміло, що всі наміри втілюватимемо після опалювального сезону. А на даний час – хай самі мешканці вирішать, що вони хочуть. Тому і збираємо заяви.

Записав Олександр АНДРУЩИШИН.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MyNews
  • Роздрукуй на пам’ять!
  • Technorati
  • TwitThis

Рекомендуємо

Ви можите залишити коментар, або поставити трекбек зі свого сайту.

Написати коментар

Ви повинні ввійти, щоб додати свій коментар.

Локалізовано: Українські теми для WordPress